DEH

DEH

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΔΕΗ-ΕΒΙΚΕΝ Ανησυχίες απο τη μια, πόλεμος απο την άλλη, για τις ΝΟΜΕ

Για την πιθανότητα να αναγκαστεί να πουλά το ρεύμα στις δημοπρασίες κάτω από τα 35-30 ευρώ/ Mwh φαίνεται πως ανησυχεί η ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή διάβημα προς την ΕΕ ετοιμάζονται να κάνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες εκπροσωπούνται από την ΕΒΙΚΕΝ


της Μανταλένας Πίου
Για την πιθανότητα να αναγκαστεί να πουλά το ρεύμα στις δημοπρασίες κάτω από τα 35-30 ευρώ/ Mwh φαίνεται πως ανησυχεί η ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή διάβημα προς την ΕΕ ετοιμάζονται να κάνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι
οποίες εκπροσωπούνται από την ΕΒΙΚΕΝ.
Κοινός παρονομαστής είναι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή και οι διατάξεις του για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος (NOME).
Οι δημοπρασίες πρέπει να ξεκινήσουν φέτος με τη διάθεση του 8% των ποσοτήτων ηλεκρικής ενέργειας που διακινεί η ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο δίκτυο. Οι ποσότητες αυτές πρέπει να προέρχονται από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της επιχείρησης
Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο τρόπος που είναι διατυπωμένος στον νόμο ο υπολογισμός της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, με τις αναφορές περί λειτουργικού κόστους ανησυχούν ιδιαίτερα τη ΔΕΗ. Υπάρχει ο κίνδυνος να ερμηνευτούν σαν το κόστος των ορυχείων και μόνον, δηλαδή του καυσίμου και εν προκειμένω του λιγνίτη. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να μην ληφθεί υπόψη το μισθοδοτικό κόστος και άλλα κόστη, με αποτέλεσμα η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών να πέσει ακόμα και κάτω των 30 ευρώ/ Mwh.
Η τιμή του λιγνίτη φαίνεται πως θα δώσει το πλαφόν και για την ενέργεια που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Κατά τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και τη ΡΑΕ, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με το θέμα αυτό, ενδεχομένως και τροπολογία, ώστε η τιμή να αντανακλά το πραγματικό κόστος, τουλάχιστον.
Από την άλλη πλευρά, ενοχλημένη φαίνεται η ΕΒΙΚΕΝ από το ότι ο νέος νόμος δεν επιτρέπει στους μεγάλους, επιλέγοντες καταναλωτές οπως οι βιομηχανικές μονάδες να αγοράζουν ρεύμα απ' ευθείας από τις δημοπρασίες.
Παρά τη νομοτεχνική βελτίωση, που έγινε κυριολεκτικά στο παραπέντε πριν την ψήφιση του νόμου, στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ εξακολουθούν να διαμαρτύρονται και να ετοιμάζουν επιστολή στην ΕΕ, θεωρώντας ότι ακόμα και μετά την τροποποίηση δεν διασφαλίζονται ίσα δικαιώματα για την ελληνική ενεργοβόρο βιομηχανία με τα ισχύοντα στην Ευρώπη.
Η τροποποίηση, που ψηφίστηκε την Κυριακή, προβλέπει ότι από την απαγόρευση συμμετοχής των βιομηχανικών καταναλωτών στις δημοπρασίες, εξαιρούνται εκείνοι οι βιομηχανικοί καταναλωτές που διατηρούν ή αναπτύσσουν δραστηριότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά.
Η αλλαγή αυτή ανοίγει, σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους, το παράθυρο στους βιομηχανικούς καταναλωτές να συμμετάσχουν στα ΝΟΜΕ, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα αυτοπρομήθειας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τις βιομηχανίες.

Απο  http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: