DEH

DEH

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Συμπράξεις μόνον για την προμήθεια ρεύματος και όχι για την παραγωγή προκρίνει τώρα η ΔΕΗ

Να περιοριστούν οι πιθανές συμπράξεις της επιχείρησης στον τομέα της εμπορίας – προμήθειας, και όχι στην δημιουργία κονσόρτσιουμ που θα περιλαμβάνει και μονάδες παραγωγής. Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η θέση που εκφράζει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ σχετικά με την προώθηση μιας βασικής πολιτικής του ΥΠΕΝ, αυτής των συμπράξεων.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ, το να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής σε ποσοστά κάτω από 50% το 2020 (βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 60%) είναι ένας εύκολος στόχος και αρκεί η απόσυρση κάποιων πεπαλαιωμένων μονάδων. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υπάρξει κάποια άλλη κίνηση, όπως η δημιουργία συμπράξεων με ιδιώτες για τη δημιουργία νέων εταιρειών στις οποίες η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό ποσοστό και ο ιδιώτης πλειοψηφικό. Πολλώ μάλλον όταν η ΔΕΗ, για να υπάρξει ενδιαφέρον, θα πρέπει να συνεισφέρει σε μια τέτοια κοινοπραξία εκτός από λιγνιτικές και κάποιες από τις «πολύτιμες» υδροηλεκτρικές μονάδες της, πράγμα για το οποίο ποτέ δεν έχει συναινέσει.
Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να υποστηρίζει η ΔΕΗ, στον τομέα της προμήθειας, όπου το μερίδιο της επιχείρησης φτάνει το 98%, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξουν συμπράξεις με άλλον ή άλλους προμηθευτές, προκειμένου να δημιουργηθούν κοινές εταιρείες στις οποίες η ΔΕΗ θα εισφέρει μέρος του πελατολογίου της (με αναλογική στάθμιση ανάμεσα στις κατηγορίες των καταναλωτών) και θα έχει μειοψηφικό ποσοστό του επιπέδου 30 – 40%. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε ποσοστά κάτω από το 50% μέχρι το 2020, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις του σεναρίου αυτού με κάποιους από τους «μεγάλους» ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ήδη σήμερα στη λιανική του ρεύματος.
Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι μια τέτοια εξέλιξη, εάν προχωρούσε, θα άφηνε χωρίς λύση ένα άλλο παράπλευρο ζήτημα στο οποίο η χώρα οφείλει να βρει απαντήσεις, δηλαδή την παροχή πρόσβασης σε τρίτους στη λιγνιτική υποδομή. Αντίθετα, η λύση των συμπράξεων και στην παραγωγή και στην προμήθεια, έλυνε και το πρόβλημα της απελευθέρωσης της λιγνιτικής αγοράς για το οποίο η χώρα και η ΔΕΗ βρίσκονται εγκαλούμενες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.  
Κάτι άλλο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι για πιθανές συμπράξεις με τη ΔΕΗ σε επίπεδο παραγωγής και προμήθειας έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους δημόσια, τόσο η Elpedison όσο και ο Όμιλος Μυτιληναίου, ενώ και ο ΗΡΩΝ, ο τρίτος καθετοποιημένος όμιλος, εκτιμάται ότι ενδιαφέρεται. Είναι άγνωστο ποια θα είναι η στάση τους εάν η πρόταση για συμπράξεις περιοριστεί στον τομέα της προμήθειας και μόνον.
Μια άλλη πλευρά της υπόθεσης που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι τα όσα έχει αναφέρει σε επίσημες δηλώσεις και ομιλίες του σχετικλα με τις συμπράξεις ο επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης. Ότι δηλαδή η ΔΕΗ βλέπει τις συμπράξεις ως πιθανό όχημα συνεργασίας που θα ανοίξει το δρόμο ώστε η εταιρεία να πετύχει το διαχρονικό στόχο της διεθνοποίησης της παρουσίας της, η οποία θα βοηθήσει ώστε τα μερίδια που θα χαθούν εντός Ελλάδος να υποκατασταθούν με επέκταση στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: