DEH

DEH

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Στα μαχαίρια Βερολίνο και ΕΕ για την ενέργεια

Στα μαχαίρια Βερολίνο και ΕΕ για την ενέργεια

Οι Γερμανοί πολιτικοί απέρριψαν οργισμένοι στρατηγικό έγγραφο της Κομισιόν, με το οποίο ζητά περαιτέρω έρευνα νέων τύπων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η Επιτροπή επιμένει ότι το μπλοκ θα χρειαστεί περισσότερους αντιδραστήρες στο μέλλον.
Τη στιγμή που γερμανικές εταιρίες ενέργειας όπως οι RWE και E.ON βλέπουν τα κέρδη τους να καταρρέουν εν μέσω σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μέχρι το 2022, η ΕΕ εξετάζει
την περαιτέρω προώθηση της σχετικής τεχνολογίας.
Στρατηγικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε αυτή την εβδομάδα σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβανομένης της Handelsblatt, ζητά από τα κράτη μέλη να συνεργαστούν πιο στενά στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων πυρηνικών εργοστασίων και να διατηρήσουν τη θέση του μπλοκ ως τεχνολογικού ηγέτη στον τομέα.
Το έγγραφο προτείνει στα κράτη μέλη να αντλήσουν για το σκοπό αυτό κεφάλαια από ευρωπαϊκά ερευνητικά funds όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ή τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Το έγγραφο προκάλεσε την οργή της Γερμανίας, όπου η πυρηνική ενέργεια έχει από καιρό επικριθεί ως υπερβολικά επικίνδυνη και επιβλαβής για το περιβάλλον.
«Είναι παράλογο να σκεφτόμαστε το πώς θα ανανεώσουμε επιδοτήσεις για μια από τις παλαιότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ένας «εντελώς λανθασμένος δρόμος» και πως η Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τη σύνταξη του προσχεδίου.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Μπάρμπαρα Χέντριξ, επίσης άσκησε σκληρή κριτική στις προτάσεις σχολιάζοντας ότι «είναι τρελή και ανεύθυνη ιδέα».
Η Κομισιόν προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, με μια εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι το έγγραφο αποτελεί τη βάση συζήτησης και πως δεν αντανακλά τις απόψεις της Επιτροπής. Τόνισε ότι αυτή δεν είναι η τελική εκδοχή του εγγράφου και ότι θα παραμένει στο χέρι του εκάστοτε κράτους μέλους το αν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια.
Ωστόσο η Κομισιόν πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δε θα μπορέσει να απεμπλακεί από την πυρηνική ενέργεια στο άμεσο μέλλον για μια σειρά αιτιών: η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται και τα 28 μέλη έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Παράλληλα, η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την απότομη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτούνται από άνθρακα ή αέριο, τα πυρηνικά εργοστάσια ουσιαστικά δεν εκπέμπουν καθόλου διοξείδιο άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: