DEH

DEH

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Συμμετοχή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε ημερίδα του Δήμου Κύθνου

Θέματα της ημερίδας ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, η εκπόνηση ενός γενικού σχεδίου δράσης (master plan) για το μέλλον της Κύθνου, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων καθώς και η προβολή της Κύθνου.

 Η ΔΕΗ -0,68% Ανανεώσιμες Α.Ε. (ΔΕΗΑΝ) συμμετείχε εκπροσωπούμενη από τον Διευθυντή του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας, υπεύθυνο για τη Στρατηγική και την Επιχειρηματική Ανάπτυξη, κ. Δημήτριο Κανελλόπουλο στην ημερίδα του Δήμου Κύθνου, του Δικτύου για την Αειφορία των Νησιών (ΔΑΦΝΗ), του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Κύθνο, την Τρίτη, 17 Μαΐου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση θέματα της ημερίδας ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, η εκπόνηση ενός γενικού σχεδίου δράσης (master plan) για το μέλλον του νησιού, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων καθώς και η προβολή της Κύθνου ως ενός έξυπνου νησιού – προτύπου για όλες τις νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΔΕΗΑΝ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της και διαχειρίζεται το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, το οποίο εγκαταστάθηκε στο νησί της Κύθνου το 1982.

Με άξονες, την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και αποδοτικότητας των έργων, τη σοβαρή ενεργειακή διαστασιολόγηση των αναγκών της Κύθνου, σε ενεστώτα και μέλλοντα χρόνο καθώς και την ουσιαστική συμμετοχή, τη συγκατάθεση και τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, η ΔΕH Ανανεώσιμες Α.Ε. μπορεί να υποστηρίξει και να βοηθήσει την Κύθνο στη νέα ενεργειακή εποχή της.

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν το παρόν και κυρίως το μέλλον της ενέργειας, σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου ο απειλούμενος από τη ρύπανση και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πλανήτης μας να διασωθεί. Στο πλαίσιο αυτό το παράδειγμα της Κύθνου και η επιμονή και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ με τη συναίνεση και τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας και με τις σοβαρές μελέτες σκοπιμότητας και διαστασιολόγησης μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον παγκόσμιο στόχο, με άμεσα, απτά και κεφαλαιώδους σημασίας αποτελέσματα για το νησί, σε μια μεγάλη κλίμακα τομέων, όπως η διατροφή, το νερό, η ενέργεια, ο τουρισμός», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο κ. Κανελλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η ΔΕH Ανανεώσιμες Α.Ε. θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει ένας ευρύς, ανοικτός διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου η Κύθνος, το νησί που είχε τα ευρωπαϊκά πρωτεία της φιλοξενίας αιολικού πάρκου να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης των ΑΠΕ».


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στους χώρους των εγκαταστάσεων της ΔΕH Ανανεώσιμες Α.Ε. στο αιολικό πάρκο του νησιού, όπου ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία εγκατάστασης του, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τις τότε ενεργειακές προδιαγραφές του, τη σημερινή κατάσταση του, καθώς και τις προοπτικές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνεμο και τον ήλιο στην Κύθνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: