DEH

DEH

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Θέμης Μουμουλίδης: «Η ενδεχόμενη βίαιη μείωση του λιγνίτη θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό σοκ στην οικονομία της περιοχής»

Προχθές Πέμπτη 19 Μαϊου 2016, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης και στην πρωϊνή εκπομπή «Πρωϊνές Διαδρομές,μαζί», με τους δημοσιογράφους Δέσποινα Αμαραντίδου και Κώστα Δαβάνη, μίλησε για θέματα που αφορούν στην περιοχή, στις δυνατότητες ανάπτυξης , τον ανασχεδιασμό που θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί, καθώς και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Σε επίπεδο Περιφέρειας, επανέλαβε την πάγια θέση του πως είναι αναγκαία η συναίνεση και η συνεργασία των
παρατάξεων του δημοκρατικού τόξου, για να ανοίξει και ολοκληρωθεί άμεσα, ένας ειλικρινής διάλογος  που θα οδηγήσει σε ένα σαφή σχεδιασμό έργων και δραστηριοτήτων. Η Δυτική Μακεδονία ,οφείλει να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται και να οδηγηθεί σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης.
Ο Θ. Μουμουλίδης επισήμανε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και η απουσία σχεδίου δεν βοηθάει στην ουσιαστική εξέλιξη και ανάπτυξη της περιοχής. Ταυτόχρονα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την Ολομέλεια της Βουλής, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Μείζον θέμα για την περιοχή αποτελεί το τοπίο που διαμορφώνεται σχετικά με τη ΔΕΗ. Οι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας είναι ραγδαίες και γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από τους ενδιαφερόμενους, καθώς και όλοι να τοποθετηθούν δημόσια με ειλικρίνεια και τόλμη. Το θέμα της ΔΕΗ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάσει την κοινωνία . «Το θέμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ, που όπως γνωρίζουμε μειώνονται και επομένως η περιοχή πολύ σύντομα θα κληθεί είτε να απορρίψει είτε να υπερασπιστεί τη ΔΕΗ και αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα και τότε το δίλημμα θα είναι πάρα πολύ ισχυρό, γιατί στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξουν στην πραγματικότητα προσλήψεις εάν συνεχίσει έτσι η ΔΕΗ, με την χρήση λιγνίτη να μειώνεται θεαματικά.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις και οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα η διεύθυνση της ΔΕΗ αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, οφείλουν να θέσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη χρήση του λιγνίτη. Η ενδεχόμενη βίαιη μείωση του λιγνίτη θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό σοκ στην οικονομία της περιοχής. Η μεταλιγνιτική εποχή είναι ήδη εδώ και πρέπει με ειλικρίνεια να μιλήσουμε για όλα: τις μετεγκαταστάσεις, τις προσλήψεις αλλά και τον λιγνίτη.
«Περιμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις από την πλευρά της ΔΕΗ αλλά και του Υπουργείου στην επιστολή που απέστειλα. Στον . κ. Πρόεδρο της επιχείρησης κ. Μ. Παναγιωτάκη, αλλά και στον τον Υπουργό Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη, σχετικά με την λειτουργία της ΔΕΗ, τα κριτήρια προσλήψεων, τις μετεγκαταστάσεις, την συνύπαρξη της με την τοπική κοινωνία, αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο της Επιχείρησης .
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός συντονισμός τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και σε θέματα διαχείρισης του πολιτισμού που κατά καιρούς κατατέθηκαν και αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής .
Τέλος, ο Θέμης Μουμουλίδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα τριετές κυβερνητικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Σε ότι αφορά στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή αποτελεί δήλωσε πως αναμφισβήτητα αποτελεί μια πολύ δύσκολη και σύνθετη διαδικασία, καθώς περιέχει όλα εκείνα τα μέτρα που δεν ψηφίστηκαν στο παρελθόν, και όλα αυτά σε ένα αμφιλεγόμενο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: