DEH

DEH

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ελάχιστη Τιμή 30 Ευρώ στα Δικαιώματα Εκπομπών CO2 Θεσμοθετεί η Γαλλία από το 2017

Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τρίτη τα σχέδια της για τη θεσμοθέτηση μίας ελάχιστης τιμής για τα δικαιώματα εκπομπών CO2 από το 2017, σε μία προσπάθεια να πιέσει και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ανάλογα μέτρα, καθώς μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (EU ETS) έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό.

Σε δηλώσεις που έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος Σενγκολέν Ρουαγιάλ, έπειτα από συνάντηση που είχε που με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ τους οποίους ενημέρωσε για την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα από τη γαλλική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει επίσης στην επιβολή μίας ελάχιστης τιμής για τα δικαιώματα εκπομπών.

«Τους είπα ότι η Γαλλία θα καθορίσει μία τιμή για τον άνθρακα στον επόμενο προϋπολογισμό περί τα 30 ευρώ ανά τόνο και ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουν αυτή τη δυναμική και ένας συνασπισμός από άλλες χώρες» δήλωσε. 

Ο γαλλικός προϋπολογισμός συνήθως παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο και ψηφίζεται από το κοινοβούλιο το Νοέμβριο.

Αν και η κυρία Ρουαγιάλ είπε ότι η Γερμανία και άλλες χώρες κινούνται προς την κατεύθυνση να θεσμοθετήσουν μία ελάχιστη τιμή για τα δικαιώματα, μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία της έχει συναντήσει ψυχρή αντιμετώπιση, ακόμα και από το Βερολίνο.

Οι επικριτές αυτής της πρωτοβουλίας λένε ότι η επιβολή μίας υψηλότερης τιμής θα ευνοήσει τη Γαλλία (και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας όπως η EDF), καθώς παράγει μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών κρίνεται ως απαραίτητη, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων κινούνται κοντά στα 6 ευρώ/τόνο, από 30 ευρώ το 2008 όταν ξεκίνησε η λειτουργία του νέου συστήματος.

Σημειώνεται επίσης ότι η άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων θα ευνοήσει και τις μονάδες φυσικού αερίου, καθώς στην παρούσα φάση δεν μπορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να ανταγωνιστούν τις μονάδες που καίνε λιθάνθρακα ή λιγνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: