DEH

DEH

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ακτιβιστές της Greenpeace κατέλαβαν σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία

Ακτιβιστές της Greenpeace, 11 στον αριθμό τους, αναρριχήθηκαν χτες σε μία υψικάμινο ύψους 280 μέτρων στην Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν κατά της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Αφού ανέβηκαν στην κορυφή της μονάδας λιγνίτη στην περιοχή Σόμα της επαρχίας Μανίσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Αϊβαλί,  οι ακτιβιστές ξεδίπλωσαν ένα πανό διαμαρτυρίας που έγραφε «γκρι και βρώμικο».
Το σύνθημα ήταν μία απάντηση στην πρόσφατη αξίωση του προέδρου Ερντογάν ότι η πολιτική του είναι πιο «πράσινη» από την Greenpeace, με το όνομα της οποίας είχε πραγματοποιήσει ένα λογοπαίγνιο, μιας και ακούγεται παρόμοιο με τις τουρκικές λέξεις για το γκρι και το βρώμικο.
«Υπάρχει μια σαφής σύγκρουση μεταξύ των δεσμεύσεων για το κλίμα και το υπάρχον σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για επενδύσεις σε άνθρακα», δήλωσε ο ακτιβιστής και δικηγόρος Ντενίζ Μπαϊράμ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ της στήριξης επικίνδυνων και βρώμικων ενεργειακών συστημάτων που ρυπαίνουν τον αέρα και συμβάλλουν στην μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή, και της ένταξής της στους παγκόσμιους ηγέτες και της υιοθέτησης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: