DEH

DEH

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Σκουρλέτης: Ακυρώνονται οι μνημονιακοί νόμοι για ΑΔΜΗΕ και «Μικρή ΔΕΗ»

Σκουρλέτης: Ακυρώνονται οι μνημονιακοί νόμοι για ΑΔΜΗΕ και «Μικρή ΔΕΗ»
«Αν πούμε ότι κινούμαστε στο πλαίσιο της συμφωνίας του προηγούμενου Αυγούστου, ναι, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κλείσει η υπόθεση σύντομα. Εάν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από μεριάς δανειστών, με πολιτικά κίνητρα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η υπόθεση δεν θα κλείσει», το σχόλιο του υπουργού για τις διαπραγματεύσεις.                                    
«Στις χθεσινές συζητήσεις ουσιαστικά "κλείδωσε" ο οδικός χάρτης, ο οποίος ξεκινά με την ακύρωση δύο σημαντικών μνημονιακών νόμων και συνεχίζει με την εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου που είχαμε καταθέσει από τον Δεκέμβριο, ενώ, χθες, ουσιαστικά συμφωνήσαμε και τα
επόμενα βήματα του χρονοδιαγράμματος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενεργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο». 
Οπως ανέφερε ο υπουργός, για τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το δίκτυο υψηλής τάσης, «συμφωνήσαμε ότι στο πλαίσιο του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ ΔΕΗ -1,00% -μία κατεύθυνση που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία- παραμένει το 51% στον ιδιοκτησιακό έλεγχο και στον έλεγχο διαχείρισης εκ μέρους του Δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο κατά ένα μέρος θα δοθεί σε έναν αντίστοιχο -ευρωπαϊκό μάλλον- διαχειριστή γύρω στο 20% και το υπόλοιπο θα δοθεί μέσω χρηματιστηρίου. Αυτό ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει και την ακύρωση του παλαιότερου νόμου που είχε ψηφιστεί και είχαν γίνει και απόπειρες να προχωρήσει και προέβλεπε ότι κατά 66% ιδιωτικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ. Ήταν νόμος των μνημονιακών κυβερνήσεων. Το πρώτο βήμα λοιπόν που θα γίνει μέσα στον Μάιο θα είναι η ακύρωση αυτού του νόμου και σιγά σιγά θα αρχίσει να υλοποιείται το υπόλοιπο σχέδιο».
«Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την υπόθεση της μικρής ΔΕΗ ΔΕΗ -1,00% είναι το εξής: Θα έχετε ακούσει για τα ΝΟΜΕ. Τα ΝΟΜΕ είναι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος που θα τις κάνει η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,00% προς προμηθευτές, οι οποίοι θα έρχονται και θα το πουλάνε σε εμάς, καταναλωτές ή επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.
Πώς έλεγαν ότι θα το κάνουν αυτό παλιά; Έλεγαν πως θα το κάνουν αποσπώντας το 30% της
ΔΕΗ ΔΕΗ -1,00% και της γενικής παραγωγής της και θα το πουλάγανε πάση θυσία σε κάποιους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας νέος ιδιώτης ανταγωνιστής. Με αυτό που επιλέχθηκε τώρα, λέμε ότι η μετάβαση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να γίνει με έναν ήπιο βηματισμό, μέσα από αυτή τη διαδικασία των δημοπρασιών για ένα διάστημα. Δεν είναι μόνιμος αυτός ο μηχανισμός. Μέχρι να δημιουργηθούν μικρότεροι ανταγωνιστές στη διάθεση του ρεύματος. Το σχέδιο των ΝΟΜΕ προβλέπει ότι θα καταργηθεί ως πρώτο βήμα ο νόμος για τη «Μικρή ΔΕΗ» που ίσχυε μέχρι τώρα. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Το καλοκαίρι τι είχαμε κατορθώσει; Είχαμε πει ότι διαζευκτικά θα καταθέσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ ή αλλιώς θα επανέλθουμε στο παλιό της ιδιωτικοποίησης. Ακυρώσαμε το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης και συγκεκριμενοποιήσαμε το εναλλακτικό σχέδιο. Το ίδιο και για τη «Μικρή ΔΕΗ», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το αίτημα για πρόσθετα μέτρα, σημείωσε: «Δεν έχει ανοίξει η συζήτηση, τουλάχιστον χθες και προχθές, για νέο πακέτο μέτρων, είναι κάτι διάχυτο στην ατμόσφαιρα, ενδεχομένως να τεθεί στο Eurogroup. Στις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον μέχρι και χθες που γνωρίζω εγώ, δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Ας μη βιαστούμε. Αν πούμε ότι κινούμαστε στο πλαίσιο της συμφωνίας του προηγούμενου Αυγούστου, ναι, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κλείσει η υπόθεση σύντομα, στο πλαίσιο του γνωστού χρονοδιαγράμματος. Εάν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από μεριάς των δανειστών, με πολιτικά κυρίως κίνητρα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η υπόθεση δεν θα κλείσει».

http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: