DEH

DEH

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Συμφωνία Σκουρλέτη με τους θεσμούς για τα ενεργειακά

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕμεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΠάνου Σκουρλέτη και των θεσμών κατά τη σημερινή συνάντηση των δυο πλευρών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ θα διατεθεί, σε στρατηγικό επενδυτή, τουλάχιστον το

20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ της νέας εταιρίας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα ορίζεται από την κυβέρνηση, σε συμφωνία με τον επενδυτή.
Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.
Τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τα ΝΟΜΕ θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας τεχνικές συναντήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών.
Τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων του τομέα της ενέργειας και της φορολογίας στα καύσιμα δεν συζητήθηκαν κατά την συνάντηση.
Μιλώντας το πρωί, στην ΕΡΤ, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.


Σχετική είδηση: Συνάντηση υπ. Περιβάλλοντος με τους θεσμούς – Π. Σκουρλέτης στην ΕΡΤ: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ (vid) 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Γρυλλάκης, Πηνελόπη Μητρούλια
Πηγή: ΕΡΤ, Α” Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: