DEH

DEH

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΑΔΙ και τιμολόγια Υψηλής Τάσης προαπαιτούμενα – Τι περιλαμβάνει το πακέτο της αξιολόγησης

Εκτός από τα θέματα πρώτης αιχμής που μονοπώλησαν τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον των ενεργειακών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ και τα ΝΟΜΕ, στις συζητήσεις με τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress τέθηκαν και άλλα φλέγοντα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα όπως πληροφορείται το Energypress κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει σε συμφωνία τόσο για το θέμα των ΑΔΙ όσο και για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης.
Για τα τιμολόγια των μεγάλων βιομηχανιών, οι δανειστές ζήτησαν ως προαπαιτούμενο και όπως όλα δείχνουν έγινε αποδεκτό, η ΔΕΗ να φτάσει σε οριστική συμφωνία με τους πελάτες της υψηλής τάσης για τα τιμολόγια και να υιοθετήσει τιμές που θα είναι βασισμένες στο κόστος (cost –based) λαμβάνοντας υπόψη και τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά (προφίλ) των πελατών που επηρεάζουν τα κόστη παραγωγής.
Παράλληλα ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται η υιοθέτηση των ΑΔΙ όπως αυτά έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. το Μάρτιο του 2016.
Τώρα για τον μόνιμο μηχανισμό η συμφωνία με τους θεσμούς όπως έχει παρουσιαστεί και κατά τα φαινόμενα έχει γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προκοινοποιήσει στην Κομισιόν το μόνιμο μηχανισμό.
Παράλληλα η συμφωνία περιλαμβάνει και άλλες υποχρεώσεις όπως:
  • Τη νομοθέτηση νέου πλαισίου για την υποστήριξη των ΑΠΕ, που θα εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και ταυτόχρονα θα είναι ευθυγραμμισμένο με τις οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις
  • Την τροποποίηση της τρέχουσας νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ  θα εξαλειφθεί σε 12 μήνες
  • Τη ρύθμιση σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ για τις οφειλές μεταξύ της ΔΕΗ και του λειτουργού της αγοράς
  • Τη συνέχιση της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου , με την καθιέρωση νέων τιμολογίων για τη διανομή
  • Το διπλασιασμό των ποσοτήτων που βγαίνουν σε δημοπρασία από τη ΔΕΠΑ μέσω gas release (βασικό παραδοτέο)
  • Ολοκλήρωση της αναθεώρησης της ενεργειακής φορολογίας όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: