DEH

DEH

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Εμπλοκή και με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις - Αναβάλλεται το σημερινό ραντεβού Σκουρλέτη-θεσμών

Στις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και στις ενεργειακές, εντοπίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα από εκείνα τα "πολλά ανοικτά θέματα" στα οποία αναφέρθηκε λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας παράλληλα και παύση των εργασιών προκειμένου οι εκπρόσωποι των
δανειστών να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον.

Μια ώρα πριν είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη που προσερχόμενος στο Χίλτον είχε πει «θα υπάρξει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, μόνο εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στην ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών».
Και ενώ λίγο μετά ο Σκουρλέτης ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμώναναβάλλεται για σήμερα καθώς συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τελικά γύρω στις 02:00 τα πάντα ανατράπηκαν.
Αν και ανακοινώνοντας τη «παύση εργασιών», ο κ. Τσακαλώτος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα ακριβή σημεία σύγκλισης και σε ποια μέτωπα, εντούτοις η αίσθηση είναι πως εκτός από τα κόκκινα δάνεια, και τις επικουρικές συντάξεις, υπάρχει εμπλοκή και με τις αποκρατικοποιήσεις.
Είχε προϊδεάσει από νωρίς χθες το μεσημέρι για τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές, ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», είχε πει πως «οι δανειστές επαναφέρουν παλαιότερα σενάρια του ΤΑΙΠΕΔ, που έχουμε απορρίψει και δεν προβλέπονται στην συμφωνία του καλοκαιριού, όπως τα περίιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ».
Αν και στη πραγματικότητα οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις ποτέ δεν είχαν φύγει από το τραπέζι, φαίνεται πως τα τελευταία 24ωρα επανήλθαν δριμύτερες από τους δανειστές. Κοινωνοί δε, των πιέσεων αυτών φαίνεται πως είχαν γίνει εδώ και ημέρες και άλλοι υπουργοί, όπως ο Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. «Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις για το νέο Ταμείο, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 αποκρατικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας», είχε πει τη Κυριακή στη περίφημη συνέντευξή του στο Mega ο Δρίτσας.
Σύμφωνα με μια ανάγνωση, οι δανειστές -και κυρίως το Βερολίνο- θα επιμείνουν στις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλους, θέτοντας σε σκληρή δοκιμασία τις κυβερνητικές αντοχές, καθώς αποτελούν το collateral για τα δάνεια του Μνημονίου.
Όπως έχει εδώ και καιρό γράψει το Energypress, δεν είναι μόνο εννέα+δύο οι ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση όπως η ίδια ισχυρίζεται, αλλά η πλειονότητα των 23 τις οποίες συμφώνησε να κάνει τον Αύγουστο και υπέγραψε μαζί με το τρίτο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εδώ και καιρό οι δανειστές έχουν κάνει σαφή τα εξής:
Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ ως εκτελεστικού οργάνου για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα περιοριστεί.
Ούτε θα μεταφέρει στη νέα θυγατρική των ΔΕΚΟ, που θα ιδρυθεί υπό την ομπρέλα του νέου "Ταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας", όλες τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, όπως ΔΕΗ (17%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΕΠΑ (65%), προκειμένου να παραμείνουν εκεί για χρόνια και κάποια στιγμή στο μέλλον να αξιοποιηθούν.
Το αντίθετο θα συμβεί. Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος από τις 23 αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης (Asset Development Plan), το οποίο ψηφίστηκε ως παράρτημα μαζί με το Μνημόνιο τον Αύγουστο.
Αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί από το 2017 και μετά να αρχίσει, για παράδειγμα, την ιδιωτικοποίηση των ποσοστών του Δημοσίου σε μία σειρά από ενεργειακές επιχειρήσεις που κατέχει, δηλαδή το 65% της ΔΕΠΑ ή των 35% των ΕΛΠΕ, παρά τις περί του αντιθέτου κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις πολλών υπουργών. Το παραπάνω σενάριο, παρότι η κυβέρνηση το ξορκίζει, δεν είναι καθόλου απίθανο, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Πλην κάποιων εξαιρέσεων, που θα μεταφερθούν στη νέα θυγατρική ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ η αποκρατικοποίηση της οποίας είχε προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ για τα οποία δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, οι λοιπές επιχειρήσεις θα παραμείνουν στην πλειονότητά τους ως έχουν, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.
Υπό αυτό πρίσμα, γεννάται εύλογα το ερώτημα με ποιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα προικιστεί η νέα θυγατρική για τις ΔΕΚΟ, η οποία θα αποτελέσει έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του νέου Ταμείου, μαζί με ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και ΕΤΑΔ. Κυρίως με άλλες, πέραν των όσων ελέγχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ είναι η απάντηση, όπως για παράδειγμα η Αττικό Μετρό, το Κτηματολόγιο, οι Κεντρικές Αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ) κ.λπ.
Σύμφωνα με την ίδια γραμμή ενημέρωσης, το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά στο πλαίσιο του νέου Υπερταμείου, μέχρι να ολοκληρώσει τους στόχους του τόσο σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων όσο και εσόδων. Για την τριετία 2016-2018 η πρόβλεψη μιλά για έσοδα 3 δισ. ευρώ.
Αν δεν προλάβει να υλοποιήσει τους στόχους του, τότε η ζωή του θα παραταθεί πέραν της 1ης Ιουλίου 2017, οπότε και εκπνέει η εξαετής διάρκεια λειτουργίας του με βάση τον ιδρυτικό νόμο του 2011. Άλλωστε ο ίδιος νόμος προβλέπει το δικαίωμα παράτασης με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.
Όπως και να έχει, τα θέματα της προίκας του νέου Ταμείου βρίσκουν εντελώς αντίθετο το Μαξίμου και κορυφαίους υπουργούς, που έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.
Η συλλογιστική τους είναι ότι συνιστά ένα βάρος που "κληρονόμησαν" από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ένα είδος κράτος εν κράτει που έχει μάθει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, ελέγχεται από τους δανειστές και εν πάση περιπτώσει δεν συνάδει με το αριστερό πρόσημο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και πρέπει να καταργηθεί.

Μένει επομένως να φανεί αν θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο πλευρές ή αν οι «σκληροί» των θεσμών θα επιμείνουν στη γραμμή αυτή μέχρι τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: