DEH

DEH

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Γιάννης Τσιπουρίδης: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του 20ου αιώνα!

Τις τελευταίες δεκαετίες το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και του μοναδικού κινδύνου που παρουσιάζει για την ανθρωπότητα, ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην ημερήσια διάταξη των ηγετών του πλανήτη, με αποκορύφωμα τη διάσκεψη στο Παρίσι[i] και όσα ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν.
Παρ’ όλα αυτά πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όλα όσα θα γίνουν θα είναι πολύ λίγα και πολύ αργά (too little, too late). Ότι ο στόχος συγκράτησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο Κελσίου δεν είναι αρκετός και πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Γι αυτό άλλωστε στην απόφαση του Παρισιού, που μόλις πρόσφατα υπόγραψαν πανηγυρικά 175 χώρες[ii], περιλαμβάνεται το ευχολόγιο ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου.
Αν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, οι καταστροφές θα είναι ανυπολόγιστες. Δεν χρειάζεται να τις ανατρέξω εδώ, αλλά καλό είναι να ξέρουμε όλοι το διακύβευμα[iii].
Γιατί όμως φτάσαμε στο «και πέντε»;
Γιατί δεν ξεκίνησαν οι προσπάθειες νωρίτερα;
Γιατί καθυστερήσαμε τόσο;
Ερωτήματα που θα μας βασανίζουν όλο και περισσότερο, όσο κάθε μήνας θα είναι πιο θερμός από τον προηγούμενο, όσο θα λιώνουν οι πάγοι, όσο θα ανεβαίνει η στάθμη των ωκεανών, όσο θα αυξάνεται η ξηρασία και η λειψυδρία, όσο θα αυξάνουν οι πλημμύρες, όσο θα πληθαίνουν οι ασθένειες, όσο θα λιγοστεύουν οι σοδιές, όσο θα αυξάνουν οι κλιματικοί πρόσφυγες, όσο..…
Όμως, τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως η καθυστέρηση δεν είναι συγκυριακή και δεν οφείλεται στη γνωστή ανθρώπινη αδράνεια και αναβλητικότητα, αλλά :
  • οφείλεται σε συνειδητή απόκρυψη επιστημονικών ευρημάτων,
  • οφείλεται σε συγκάλυψη πληροφοριών
  • οφείλεται σε συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης και των πολιτικών ηγεσιών.
«Εδώ και 45 χρόνια η βιομηχανία πετρελαίου γνώριζε ότι υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για το κλίμα.» «Ερευνητές προειδοποίησαν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου το 1968, ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα, μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιες περιβαλλοντικές αλλαγές»   
«Η Exxon γνώριζε ήδη για την κλιματική πριν από περίπου 40 χρόνια.» «Νέα έρευνα δείχνει ότι η εταιρεία πετρελαίου αντιλαμβανόταν την (σχετική) επιστήμη, πριν αυτή γίνει δημόσιο θέμα συζήτησης και ξόδεψε εκατομμύρια για να προωθήσει την παραπληροφόρηση.»
«Η βιομηχανία πετρελαίου γνώριζε για την κλιματική αλλαγή, πριν πατήσουμε στο φεγγάρι.» «Ένα χρόνο πριν ο Νηλ Άρμστρονγκ πατήσει στο φεγγάρι, η βιομηχανία πετρελαίου γνώριζε τις συνέπειες που είχε η καύση ορυκτών καυσίμων στο κλίμα.»
Δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο σκάνδαλο του 20ου αιώνα;
Και όλα εξαιτίας της γνωστής κοντόφθαλμης ματιάς που αναγνωρίζει μόνο το άμεσο και προσωρινό κέρδος και αδιαφορεί πλήρως για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των επιλογών.
Αλλά δυστυχώς δεν σταμάτησε εκεί.
Δεν έχει υπάρξει μια ομολογία και αποδοχή ευθύνης της εγκληματικής αυτής πολιτικής.
Το αντίθετο, η πολιτική της παραπληροφόρησης συνεχίζεται και τα λόμπυ πιέζουν για συνέχιση χρήσης ορυκτών καυσίμων και καθυστέρηση εφαρμογής πολιτικών αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής :
«Προσπαθώντας να αποτιμήσουμε τις προσπάθειες του «Μεγάλου Πετρελαίου» να παρεμποδίσει (να αντιμετωπιστεί) το κλίμα» «Πετρελαϊκοί γίγαντες και εμπορικοί όμιλοι δαπανούν $115 εκατομμύρια ετησίως μπλοκάροντας κλιματικές πολιτικές»
«Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η Shell πίεσε για να υπονομεύσει τους στόχους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» «Οι χαμηλοί στόχοι Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 2030[xi], είναι αποτέλεσμα της πίεσης της Shell ώστε το φυσικό αέριο να αναδειχθεί ως η βασική τεχνολογία με την οποία η Ευρώπη θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οικονομικά»  
Κι όμως κάποιοι συνεχίζουν, μετά από όλα τα ανωτέρω, ακόμη και σήμερα να αρνούνται την κλιματική αλλαγή.
Γιατί; Επειδή απλά η αποδοχή της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής, θα σήμαινε αυτόματη απόρριψη των ορυκτών καυσίμων και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που συνιστούν το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.
Και αυτό απλά δεν μπορεί να γίνει, επειδή η αυτοκρατορία των ορυκτών καυσίμων είναι πανίσχυρη. Κι έτσι συνεχίζουμε να διαβάζουμε τα διάφορα ευτράπελα που προσπαθούν να απαξιώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Καμία πρόοδος. Απλά από το σύνδρομο της γκεϊ κατσίκας πήγαμε στο σύνδρομο των ΒΑΠΕ.
Η ευθύνη κάποιου είναι ευθέως ανάλογη της ενημέρωσης και επιστημονικής γνώσης που έχει. Άλλη η ευθύνη το 1970, άλλη το 2000 και άλλη το 2016.
Μήπως εντέλει θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο 20ου και 21ου αιώνα;
Δυστυχώς, οι δεκαετίες μπορεί να πέρασαν αλλά, το κοντόφθαλμο εξακολουθεί να υπερισχύει του μακρόπνοου και βιώσιμου.
Γι αυτό πλανήτης είναι στα χάλια που είναι.
Και όχι μόνο στο τομέα της ενέργειας φυσικά.
Καλή Ανάσταση από ότι μας σταυρώνει.
[i]http://www.theguardian.com/environment/live/2015/dec/12/paris-climate-talks-francois-hollande-to-join-summit-as-final-draft-published-live#_=_
[ii] http://www.un.org/sustainabledevelopment/climatechange/
[iii] https://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg3/en/ch2s2-2-4.html
[iv]http://www.theguardian.com/business/2016/apr/13/climate-change-oil-industry-environment-warning-1968
[v]http://www.scientificamerican.com/article/exxon-knew-about-climate-change-almost-40-years-ago/
[vi]https://grist.org/climate-energy/the-oil-industry-knew-about-climate-change-before-we-landed-on-the-moon/
[vii]http://news.discovery.com/earth/global-warming/climate-catastrophes-worst-case-scenarios-150724.htm
[viii] http://www.cnbc.com/2015/08/18/cost-of-not-acting-on-climate-change-44-trillion-citi.html
[ix]http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-07/trying-to-put-a-price-on-big-oil-s-climate-obstruction-efforts
[x]http://www.theguardian.com/environment/2015/apr/27/shell-lobbied-to-undermine-eu-renewables-targets-documents-reveal
[xi] http://energypress.gr/news/eletaen-i-ellada-na-zitisei-desmeytiko-stoho-ano-toy-30-gia-tis-ape

Δεν υπάρχουν σχόλια: