DEH

DEH

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Θέμα ημερών η παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Εντός των επομένων ημερών, πιθανότατα αύριο, αναμένεται να παρουσιαστεί η μελέτη σκοπιμότητας για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ από τους ανεξάρτητους συμβούλους Lazard και ΣΟΛ.
Η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης αποτελούσε προϋπόθεση για να προχωρήσει η ακύρωση της πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ και η αντικατάστασή της με τη μεταβίβαση του 51% στο δημόσιο, με το υπόλοιπο 49% να πηγαίνει σε ιδιώτες, (20% σε στρατηγικό επενδυτή και 29% στο
χρηματιστήριο).
Όπως προκύπτει από τις νέες επαφές με τους θεσμούς, εφόσον κριθεί ότι το σχέδιο είναι εφικτό και βιώσιμο, τότε θα προχωρήσει κανονικά η απόσχιση. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται η πώληση του 100% σε ιδιώτη επενδυτή.
Στη σημερινή συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, εξετάστηκαν επίσης οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) ως μεταβατικός μηχανισμός για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ και την ανάδειξη νέων παικτών στην αγορά (βλέπε περισσότερα εδώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι οι δημοπρασίες πρέπει να γίνουν χωρίς να εγκυμονούν κινδύνους για τη ΔΕΗ και ταυτόχρονα να είναι ελκυστικές για την αγορά. Αυτό αποτελεί μια τεχνική άσκηση, αναφέρουν πηγές, που σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρχει περισσότερη ευελιξία με δεδομένη τη μεταβλητότητα των ενεργειακών τιμών στην τρέχουσα συγκυρία.
Στη σημερινή συνάντηση παρουσιάστηκαν επίσης οι πρώτες σκέψεις της ελληνικής πλευράς για το πώς θα απελευθερωθεί περισσότερο η αγορά και θα επιτευχθεί ο στόχος για την παραχώρηση μέχρι το 2020 μεριδίου 50% της ΔΕΗ σε τρίτους. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, μέσω συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά έθεσε στους Θεσμούς το αίτημα για ενίσχυση της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, τόσο με προσλήψεις προσωπικού, όσο και μισθολογικά, με την τρόικα να απαντά ότι αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης συνολικά του θέματος των ανεξάρτητων αρχών. Τέλος, έγινε συζήτηση για την ακύρωση του διαγωνισμού για το Κτηματολόγιο με τους Θεσμούς να τονίζουν ότι δεν διαφωνούν με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η Κομισιόν είχε ενημερωθεί επαρκώς και δεν είχε διαφωνήσει με την απόφαση για επαναπροκήρυξη.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: