DEH

DEH

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Την Τρίτη η συνάντηση Σκουρλέτη με το Κουαρτέτο


Στις 10 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, στο ξενοδοχείο Χίλτον, με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, θα «παιχτεί» το επόμενο επεισόδιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ τύπου ΝΟΜΕ.
Η σημερινή πολύωρη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δυο πλευρών, ήταν μάλλον διερευνητική χωρίς να διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος, αν και παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την χαρακτήριζαν ως κατ΄αρχήν θετική.
Όπως είναι γνωστό το κουαρτέτο και κυρίως η Ευρωπαική Επιτροπή, εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν το σχήμα που έχει επιλεγεί για τον ΑΔΜΗΕ μπορεί να προσελκύσει επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πρόταση προβλέπει τη μεταβίβαση των  μετοχών του  ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο, το οποίο θα διατηρήσει το 51%  και θα πωλήσει μόνον το 20% σε στρατηγικό εταίρο και θα διαθέσει το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.
Προβλήματα εντοπίζονται από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών  και στην πρόταση για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού (NOME), κυρίως όσον αφορά στην απόδοση του μέτρου σε σχέση με  τον στόχο της Κομισιόν και του τρίτου Μνημονίου για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού κατά 25% ως το 2018 και στο 50% της συνολικής αγοράς το 2020. Βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην υπόθεση των ΝΟΜΕ είναι ο τρόπος προσδιορισμού της τιμής έναρξης των δημοπρασιών. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως έλεγαν, πως έχει βρεθεί κάποιο πεδίο συνεννόησης  όσον αφορά τις βασικές παραδοχές του μαθηματικού τύπου που θα προσδιορίσει την τιμή αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: