DEH

DEH

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ερώτηση Ν.Δ. για τα σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου
Ερώτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την σταθερή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, η βουλευτής στην ερώτησή της αναφέρει πως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαρτάται μεταξύ άλλων από
εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η τιμή του πετρελαίου. Ενώ  όμως η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί διεθνώς σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, στην Ελλάδα η τιμή της ηλεκτρικής μονάδας κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια έχει μείνει σταθερή.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:    Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ:    Σταθερή Τιμή Ηλεκτρικής Ενέργειας παρά την πτώση της Τιμής του Πετρελαίου
    Η παροχή και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως απαραίτητη για τις καθημερινές ανάγκες και τις δραστηριότητες όλων των πολιτών. Για αυτό τον λόγο η πολιτεία παρέχει σε οικονομικά αδύναμους και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες την δυνατότητα χρήσης φθηνότερου ρεύματος.
    Η τιμή της ενέργειας, την οποία καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, εξαρτάται μεταξύ άλλων από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η τιμή του πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο παρατηρείται, ότι ενώ η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά έχει μειωθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, η τιμή της ηλεκτρικής μονάδας κατανάλωσης στη Χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μείνει σταθερή. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει καταγγελθεί από πληθώρα καταναλωτών και οδήγησε την Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή" να αποστείλει σχετική επιστολή προς την ΔΕΗ Α.Ε., ζητώντας διευκρινήσεις.
    Είναι αντιληπτό από όλους, ότι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος εν καιρώ κρίσης συνεπάγεται με οικονομική ανάσα για όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά. Επιπλέον, ιδιαίτερα θετική θα ήταν αυτή η εξέλιξη για τους οικονομικά ασθενέστερους, όπως και για τους Ευάλωτους Καταναλωτές, ανθρώπους δηλαδή, των οποίων η ζωή εξαρτάται από μηχανική υποστήριξη.
Κατόπιν τούτων ερωτάται  ο κ. Υπουργός:
1.    Για ποιό λόγο δεν έχει μετακυλιστεί η μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών μέσω της μείωσης του κόστους του οικιακού ρεύματος;
2.    Με ποιό τρόπο υπολογίζεται ακριβώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ποιά η επίδραση της μείωση της τιμής του πετρελαίου σε αυτή;
3.    Με ποιό τρόπο και πότε προτίθεστε να διορθώσετε αυτή την αδικία, ώστε να δοθεί μία οικονομική ανάσα στους καταναλωτές της ΔΕΗ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου               
Βουλευτής Β’ Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: