DEH

DEH

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

«Επανάπαυση» που στοιχίζει ζωές

Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο ΑμύνταιοΣυντάκτης: 
    
Μετρά νεκρούς εργάτες η ΔΕΗ. Αλλος ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στο ορυχείο Αμυνταίου. Πρόκειται για τον 42χρονο Ιωάννη Χατζή από το Κλειδί Φλώρινας, πατέρα τριών παιδιών, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος.
Οπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν από τη λήξη της απογευματινής βάρδιας, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του προσπάθησαν να αποκαταστήσουν βλάβη σε αποθέτη του ορυχείου.
Τότε, ο άτυχος εργαζόμενος χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6.000 βολτ. Οι άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν (ευτυχώς μόνο) ελαφρά.
«Η ασφάλεια πάνω από όλα, είναι το σύνθημά μας και απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο Ενεργειακό Κέντρο», λέει ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος», Μόσχος Μόσχου, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου.

Νοσηρή κατάσταση

Το σωματείο με μια σκληρή ανακοίνωση για τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και την κυβέρνηση, τονίζει πως «άλλο είναι να διατείνεσαι ότι έχεις την πρόθεση να βελτιώσεις συνθήκες και να προστατεύσεις ανθρώπινες ζωές και άλλο να το κάνεις...».
Θυμίζει, μάλιστα, τις «διαχρονικές οχλήσεις μας για αυστηρή τήρηση και εφαρμογή κανονισμών, για παρεμβάσεις ουσιαστικές που μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, αλλά δυστυχώς βρίσκουν ώτα και μάτια κλειστά. [...] Είναι απαράδεκτο, προκλητικό και ανέντιμο η επιχείρηση να “επαναπαύεται” στο να καταγράφει απλώς τις τραγωδίες και να μην ιδρώνει το αυτί της για το τι μπορεί να κάνει, επί της ουσίας, προκειμένου να λύσει τα προβλήματα.
»Οι ευθύνες πολλές και καλούνται να τις αναλάβουν, τόσο η διοίκηση όσο και η κυβέρνηση που συντηρεί μία νοσηρή κατάσταση -και καθίσταται ηθικός αυτουργός-, καθώς επιμένει να αναγκάζει τη ΔΕΗ να διατηρεί ένα καθεστώς προσλήψεων που ευθύνεται σημαντικά για τα υπάρχοντα προβλήματα».
Τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους συναδέλφους του εκλιπόντος εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ αντίστοιχη συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η διοίκηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδας έσπευσε άμεσα στον χώρο εργασίας και έχει ξεκινήσει την έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και, εφόσον προκύψουν, να αποδοθούν με αυστηρότητα οι ανάλογες ευθύνες ή να δρομολογηθούν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας της εργασίας».
Τον περασμένο Δεκέμβρη είχε σημειωθεί άλλη τραγωδία με νεκρό εργαζόμενο στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ, μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
Ηταν ένας 42χρονος οδηγός φορτηγού, που δούλευε σε εργολάβο της επιχείρησης και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανατροπής της καρότσας.
Από τον Μάρτιο του 2014 έως και τον Μάρτιο του 2015, οι νεκροί εργαζόμενοι έφταναν τους επτά, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι τραυματισμοί στα εργοτάξια της επιχείρησης.
Αναφορικά με τις ακριβείς συνθήκες του προχθεσινού δυστυχήματος γίνεται έρευνα από την αστυνομία και τη ΔΕΗ.
http://www.efsyn.gr/arthro/epanapaysi-poy-stoihizei-zoes

Δεν υπάρχουν σχόλια: