DEH

DEH

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Οι Λιγνιτικές μας Μονάδες Καταναλώνουν 54,4 Εκατ. Τόνους Νερό Ετησίως

Κατανάλωση για 1 δισ. κατοίκους από τις 8.359 μονάδες ανά τον πλανήτη
Οι λιγνιτικές μας μονάδες καταναλώνουν 54,4 εκατ. τόνους νερό ετησίως
Στην Ελλάδα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «αφανίζουν» από το οικοσύστημα περίπου 54 εκατ. τόνους νερό ετησίως. Αυτό καταδεικνύει έκθεση της Greenpeace, σύμφωνα με την οποία 2,5 τόνοι νερού χάνονται για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που παράγει ένα λιγνιτικό εργοστάσιο της επιχείρησης.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού, η Greenpeace δημοσιεύει τα αποτελέσματα μελέτης με συγκεκριμένα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία άνθρακα και λιγνίτη επιδεινώνουν την παγκόσμια κρίση νερού.

Παγκοσμίως, οι υφιστάμενες 8.359 ανθρακικές μονάδες καταναλώνουν το νερό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες περισσότερο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, μέτρα άμεσης εφαρμογής που περιλαμβάνουν αντικατάσταση υφιστάμενων ανθρακικών μονάδων με μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μπορούν να εξοικονομήσουν ποσότητες νερού ικανές να καλύψουν τις βασικές ανάγκες 500 εκατ. ανθρώπων.

Η χρήση του άνθρακα και του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών, επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και με αναπόφευκτο κόστος στην οικονομία.

«Ο άνθρακας ήδη ευθύνεται για περίπου το 7% της απορρόφησης νερού παγκοσμίως και με αυτούς τους ρυθμούς η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια. Τεράστιες ποσότητες ρυπαντών απορρίπτονται από ορυχεία και μονάδες πλύσεως και στοιβάζονται σε φράγματα ανθρακικής τέφρας, απειλώντας περαιτέρω τα λιγοστά και πολύτιμα υδατικά μας αποθέματα» σημειώνεται στη μελέτη.

Βασικά ευρήματα της έκθεσης

* Το 84% της ζήτησης νερού από τη βιομηχανία άνθρακα απορροφάται κυρίως από τους πύργους ψύξης των ανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων. Το υπόλοιπο 16% της ζήτησης αφορά τη διαδικασία εξόρυξης.

* Το 44% των υφιστάμενων και το 45% των προτεινόμενων ανθρακικών μονάδων βρίσκεται σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

* Το 25% των υφιστάμενων και των προτεινόμενων ανθρακικών μονάδων βρίσκεται σε περιοχές όπου τα υδατικά αποθέματα καταναλώνονται ταχύτερα από όσο μπορούν να αναπληρωθούν, ρισκάροντας να εξαντληθούν πλήρως.

* Σημαντική εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί ακυρώνοντας σχέδια για ανθρακικές μονάδες, αντικαθιστώντας υφιστάμενες μονάδες με ΑΠΕ και κλείνοντας μονάδες με χρόνο λειτουργίας που ξεπερνά τα 40 έτη. Αυτά τα μέτρα θα εξοικονομούσαν ποσότητες νερού ικανές να καλύψουν τις βασικές ανάγκες 500 εκατ. ανθρώπων.

* Σοβαρές συγκρούσεις για το νερό συμβαίνουν ήδη σε περιοχές με μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα και προβλήματα λειψυδρίας.

* Η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τον άνθρακα θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας σε κάποιες από τις σημαντικότερες λεκάνες απορροής ποταμών του πλανήτη.

Στην Ελλάδα

Οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ το 2014 κατανάλωσαν 70,8 εκατ. τόνους νερό. Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, μόλις το 23% επιστρέφεται στο περιβάλλον, δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες αφανίζουν 54,4 εκατ. τόνους νερού από τα ελληνικά οικοσυστήματα κάθε χρόνο.

Αυτές οι ποσότητες νερού στη Δυτική Μακεδονία προέρχονται από τον ποταμό Αλιάκμονα και τη λίμνη Πολυφύτου, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στους υδάτινους πόρους της περιοχής.

Για σύγκριση, οι ετήσιες ανάγκες ύδρευσης των 300.000 πολιτών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καλύπτονται με 43 εκατ. τόνους.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=786558

Δεν υπάρχουν σχόλια: