DEH

DEH

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Σε δύο εβδομάδες η προκήρυξη για την πρώτη δημοπρασία διακοψιμότητας

Η ανακοίνωση από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ του κανονισμού των δημοπρασιών για τις υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου που έγινε προχθές, έδωσε το έναυσμα στη ΡΑΕ ώστε και εκείνη με τη σειρά της να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον τροποποιημένο κώδικα διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς, σε σχέση με τη διακοψιμότητα. Η διαβούλευση εξπρές θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει τόσο την τροποποίηση του κώδικα όσο και τον κανονισμό των δημοπρασιών, που καταρτίστηκε από τον ΑΔΜΗΕ.
Η ολοκλήρωση της διαβούλευσης ανοίγει το δρόμο ώστε να εκδοθεί η διακήρυξη για την πρώτη δημοπρασία εντός του μήνα, με πιο πιθανές ημερομηνίες μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι απώλειες για τη βιομηχανία θα περιοριστούν μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους, κατά το οποίο ενώ έχουν αλλάξει τα τιμολόγια της ΥΤ, δεν εφαρμόζεται η διακοψιμότητα ώστε να περιορίζεται η αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Σε κάθε περίπτωση, από το Μάρτιο όταν και θα γίνει η πρώτη δημοπρασία, η διακοψιμότητα αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται, αφού μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ΑΔΜΗΕ όπως αναμενόταν χρειάστηκε ενάμιση μήνα προκειμένου να προχωρήσει τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δημοπρασία θα αφορά σε ισχύ 500MW  κατά μέγιστο, ισχύς που θα καλυφθεί ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν.
Εδώ βεβαίως υπάρχει το θέμα της εγγραφής στο μητρώο του ΑΔΜΗΕ των ενδιαφερόμενων βιομηχανιών, να συμμετάσχουν στις υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου. Σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας για να συμμετάσχει μια βιομηχανία θα πρέπει να έχει εγγραφεί 10 μέρες πριν την προκήρυξη. Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό περιθώριο είναι σχετικά μικρό, εάν τελικά η προκήρυξη βγει πριν το τέλος του μήνα. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και σχεδόν όλες οι βιομηχανίες είτε έχουν εγγραφεί είτε ετοιμάζονται να εγγραφούν στο μητρώο του ΑΔΜΗΕ.
Εκτός από τη διακοψιμότητα, προς διευθέτηση φαίνεται ότι οδεύει και το θέμα της ρύθμισης των εσόδων από τους ρύπους, για την κάλυψη της αντιστάθμισης του κόστους που προκαλείται για τη βιομηχανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί σε επόμενο νομοσχέδιο ενώ η αλλαγή του ορίου αναμένεται να γίνει με υπουργική απόφαση. Τέλος εν αναμονή βρίσκεται η βιομηχανία και για το θέμα της εφαρμογής των κατευθυντηρίων γραμμών, για το οποίο όμως θα πρέπει να υπάρξει υποβολή της ελληνικής πρότασης και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπό αυτήν την έννοια, η εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της.

http://energypress.gr/news/se-dyo-evdomades-i-prokiryxi-gia-tin-proti-dimoprasia-diakopsimotitas

Δεν υπάρχουν σχόλια: