DEH

DEH

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τα «αγκάθια» του NOME και η πορεία ΑΔΜΗΕ και σχεδίου ΑΠΕ στη συνάντηση του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια

Το πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσον αφορά στις εκκρεμότητες στον ενεργειακό τομέα, έθεσαν χθες κατά την πρώτη συνάντηση (αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων) οι επιτελείς του Υπουργείου Ενέργειας και τα «τεχνικά» στελέχη του κουαρτέτου που βρίσκονται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, για το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του ΑΔΜΗΕ και του νέου σχεδίου στήριξης των ΑΠΕ δεν εμφανίστηκαν «αγκάθια», αλλά για το θέμα του μηχανισμού δημοπρασιών τύπου NOME παραμένει με ερωτηματικό το βασικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός της τιμής βάσης από την οποία θα ξεκινούν οι δημοπρασίες.
Ειδικότερα, για τις δημοπρασίες NOME, μετά τις αλλαγές που έχει κάνει η ελληνική πλευρά, φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία για το μηχανισμό. Μεταξύ άλλων, έχει συμφωνηθεί ότι:
Δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον εναλλακτικό προμηθευτή που θα προσέλθει και θα αγοράσει «φθηνό» ρεύμα από τις δημοπρασίες, για το που θα πουλήσει το ρεύμα που αγοράζει. Δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένος να καλύπτει μια γκάμα καταναλωτών αντίστοιχη με εκείνη που καλύπτει η ΔΕΗ, (οικιακούς, επαγγελματικούς, βιομηχανικούς και αγροτικούς καταναλωτές) όπως επεδίωκε αρχικά η ελληνική πλευρά, με βάση τη θέση της ΔΕΗ.
Θα δίνεται η δυνατότητα στον προμηθευτή που θα αγοράσει ενέργεια από τις δημοπρασίες εάν του «περισσέψει» ρεύμα, να μπορεί να το διαθέσει στη δευτερογενή αγορά, ακόμα και σε τιμή υψηλότερη από εκείνη στην οποία αγόρασε.
Θα δίνεται η δυνατότητα στον εναλλακτικό προμηθευτή που θα προσέλθει και θα αγοράσει «φθηνό» ρεύμα από τις δημοπρασίες να το προωθήσει και σε εξαγωγές αφού καλύψει τους πελάτες για τους οποίους αγόρασε το ρεύμα.
«Αγκάθι» παραμένει, όπως προαναφέρθηκε, ο καθορισμός της τιμής βάσης από την οποία θα ξεκινούν οι δημοπρασίες. Η συζήτηση δεν μπήκε ακόμα σε νούμερα, (δεν επιχειρήθηκε δηλαδή να καθοριστεί ποιο είναι το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ), αλλά παραμένει σε τεχνικό επίπεδο. Εκείνο που έχει συμφωνηθεί προς το παρόν είναι ότι με την τιμή βάσης δεν θα ανακτάται το πλήρες κόστος της ΔΕΗ (όπως θέλει και έχει θέσει ως όρο η επιχείρηση) αλλά το μέσο μεταβλητό κόστος.
Παρά το γεγονός ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφωνούν ότι τυπικά δεν μπορεί μια επιχείρηση να πουλάει κάτω του κόστους, έχουν εγερθεί σοβαρά ερωτηματικά για το ποιο είναι το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ, ποιος ελέγχει αν το κόστος που δηλώνει η επιχείρηση είναι το πραγματικό και, βέβαια, - αν αποδεχθεί κανείς τις τιμές που δηλώνει η ΔΕΗ – πώς δικαιολογείται το τόσο υψηλό κόστος.
ΑΔΜΗΕ και ΑΠΕ
Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, στην πραγματικότητα η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι ανέθεσε σε ανεξάρτητους οίκους (Lazard και ΣΟΛ) την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ και την εξεύρεση λύσεων για τα χρηματοοικονομικά θέματα και τα υπόλοιπα ζητήματα που συνδέονται με την απόσχιση του δικτύου μεταφοράς από τη ΔΕΗ.
Σε αυτή τη φάση οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου δεν έθεσαν κάποιες αμφισβητήσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η λύση που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν έχει σειρά πρακτικών προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια.
Για το νέο σχέδιο υποστήριξης των ΑΠΕ, για το οποίο το ΥΠΕΝ έχει κάνει προκοινοποίηση στις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν, δεν υπήρξε, επίσης, κάποια ένσταση από το κουαρτέτο και θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς είναι προσαρμοσμένο στις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.
Δεν επείγονται
Η ελληνική πλευρά πάντως εμφανίζεται σε αυτή τη φάση των επαφών να έχει εντονότερη την πρόθεση να κλείσουν όλα τα ζητήματα σύντομα, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα όταν έρθει η ηγεσία της τρόικας στην Αθήνα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη σπουδή από την άλλη πλευρά. Παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το energypress παρατηρούσαν ότι οι ενδείξεις αυτές συνάδουν με τη συνολικότερη εικόνα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Παρέπεμπαν δηλαδή στις αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ καθυστερούν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρωθεί ώστε να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: