DEH

DEH

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ερώτηση για το κλειστό Ορυχείο της Αχλάδας και τα προβλήματα των εργαζομένων


Αποτέλεσμα εικόνας για κκε 
Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής για το κλειστό ορυχείο της Αχλάδας στη Φλώρινα και τα προβλήματα των εργαζομένων. Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Κλειστό το Ορυχείο Αχλάδας στην ΠΕ Φλώρινας και προβλήματα των εργαζομένων του.
Συνεχίζεται αμείωτη η εκμετάλλευση των πρώην εργαζομένων στο Ορυχείο Αχλάδας της ΠΕ Φλώρινας από
την εταιρεία που το εκμεταλλεύεται, στη διαμάχη της με τη ΔΕΗ ΑΕ.
Η κοινοπραξία εταιρειών ΤΕΡΝΑ - ΑΚΤΩΡ, που διαχειρίζεται το Ορυχείο Αχλάδας, είχε προχωρήσει το Νοέμβρη του 2015 σε 35 διαθεσιμότητες και 6 απολύσεις εργαζομένων, ώστε να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις και να πιεστεί η ΔΕΗ ΑΕ να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους στη μεταξύ τους σύμβαση για την τιμή του λιγνίτη που παραδίδει. Μάλιστα, για το θέμα αυτό το Κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή με αρ. πρωτ. 1514/27.11.2015.
Από τότε η κοινοπραξία προχώρησε, στις 16.12.2015, στο κλείσιμο του ορυχείου και στη διαθεσιμότητα όλων των εργαζόμενων, κάνοντας γι’ ακόμη μια φορά ξεκάθαρες τις συνέπειες από την προσπάθεια απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας που προωθήθηκε και προωθείται με την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής, εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Οι ίδιοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι, αλλά και το σύνολο του λαού είναι που πληρώνει αυτές τις συνέπειες. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης, που γινόταν από το Ορυχείο Αχλάδας, πλέον γίνεται από το Ορυχείο Προσηλίου (ΜΕΤΕ ΑΕ) και από το Ορυχείο Αμυνταίου. Ο λιγνίτης του Ορυχείου Προσηλίου είναι κατά 20% ακριβότερος από το λιγνίτη του Ορυχείου Αχλάδας, ενώ αυτός του Ορυχείου Αμυνταίου κατά 40% ακριβότερος. Μάλιστα ο λιγνίτης που προκύπτει από την ανάμειξη (30% από το Ορυχείο Προσήλιου και 70% από το Ορυχείο Αμυνταίου), που καίει ο ΑΗΣ Μελίτης, είναι κατά 34% ακριβότερος από το λιγνίτη του Ορυχείου Αχλάδας. Σημαντική είναι και η επιβάρυνση του οδικού δικτύου της περιοχής με τη μετακίνηση τόσων φορτηγών. 
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Τη χωρίς καθυστερήσεις εκκίνηση της λειτουργίας του Ορυχείου Αχλάδας στην ΠΕ Φλώρινας.
Την ανάκληση όλων των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων και την επιστροφή του συνόλου των εργαζομένων στη δουλειά.
Να σταματήσει κάθε προσπάθεια καταπάτησης των μισθολογικών, ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) σε επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
Να τηρηθούν στο ακέραιο οι περιβαλλοντικοί όροι και να γίνουν όλες οι εργασίες που προβλέπονται από τις μελέτες στη λειτουργία του Ορυχείου, τα μέτρα για την αποκατάσταση των εκτάσεων που αξιοποιούνται και για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: