DEH

DEH

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αποδοχή των δεσμεύσεων της ΔΕΗ έναντι της «Αλουμίνιον»

Αποδοχή των δεσμεύσεων της ΔΕΗ έναντι της «Αλουμίνιον» 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
 http://www.imerisia.gr/

Πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να ακολουθήσει η ΔΕΗ με την κάθε μία βιομηχανία χωριστά για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας βάζει ουσιαστικά η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία αποδέχεται τις δεσμεύσεις της δημόσιας επιχείρησης έναντι της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Ομίλου Μυτιληναίου. Είχε προηγηθεί η καταγγελία των εταιρειών «Μυτιληναίος» και
«Αλουμίνιον της Ελλάδος» σε βάρος της ΔΕΗ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, όταν η δημόσια επιχείρηση είχε προειδοποιήσει πριν από περίπου ένα χρόνο την «ΑτΕ» με διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς αμφισβήτησε την απόφαση της Διαιτησίας για την τιμή προμήθειας ρεύματος της βιομηχανίας αλουμινίου.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε έρευνα της υπόθεσης και κάλεσε τη ΔΕΗ να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως να συνεχίσει να προμηθεύει την «ΑτΕ» με ρεύμα και με την τιμή που είχε επιδικάσει η Διαιτησία (σ.σ. 36 ευρώ ανά Μεγαβατώρα συν διάφορες άλλες χρεώσεις) και να παύσει την απειλή της για διακοπή της παροχής. Επιπλέον οι δύο πλευρές ΔΕΗ και «ΑτΕ» θα καθίσουν για ένα τρίμηνο στο τραπέζι, προκειμένου να διαπραγματευτούν νέες τιμές με βάση τα όσα ορίζει το μνημόνιο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελεί ένα πλαίσιο για τη ΔΕΗ ως προς τις διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να κάνει και με τις υπόλοιπες μεγάλες και ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη διοικητική αρχή η ΔΕΗ δεσμεύτηκε:
Να προχωρήσει εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ανάκληση της δήλωσης παύσης εκπροσώπησης των μετρητών της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (εφεξής «ΑτΕ»), η οποία έχει αποσταλεί με εξώδικες δηλώσεις της προς την ΑτΕ και την ΑΔΜΗΕ ΑΕ, για τη διακοπή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΑτΕ και καταγγελίας της σχέσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Την ανακλητική της αυτή δήλωση θα κοινοποιήσει σε όλους τους αρχικούς παραλήπτες των εν λόγω εξώδικων επιστολών και θα προσκομίσει άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, αποδεικτικά των ανωτέρω.
Να συνεχίσει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια την «ΑτΕ» υπό τις τρέχουσες συνθήκες και όρους.
Να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την ΑτΕ, στη βάση ιδίως του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες και των Βασικών Αρχών Τιμολόγησής του και του ν. 4336/2015 (Παρ. Γ, Αρ. 4.3) και να προτείνει εκ νέου τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις (για τις οποίες θα τηρηθούν πρακτικά) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από την ημερομηνία αποδοχής των δεσμεύσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα θεωρούνται ολοκληρωθείσες με τη σύναψη σύμβασης προμήθειας.
Να απέχει από την υιοθέτηση, έκδοση, υποβολή ή εφαρμογή παρόμοιων αποφάσεων, δηλώσεων, συστάσεων, ανακοινώσεων και εν γένει λήψη αντίστοιχων μέτρων μέχρι την καθ’ οιονδήποτε τρόπο ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ή την κατ’ άλλον τρόπο επίλυση της διαφοράς, υπό τον όρο ότι η ΑτΕ θα εξακολουθήσει να καταβάλει το καταβαλλόμενο και σήμερα ανταγωνιστικό τίμημα, χωρίς η καταβολή αυτή να συνεπάγεται αποδοχή των θέσεων της ΑτΕ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας, θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών ή της κατ' άλλο τρόπο επίλυσης της διαφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: