DEH

DEH

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ληξιπρόθεσμα 2 δισ. ευρώ τινάζουν στον αέρα το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ

ΔΕΗ: Ληξιπρόθεσμα 2 δισ. ευρώ τινάζουν στον αέρα το επενδυτικό πρόγραμμα
Αρχίζουν να εξαντλούνται οι αντοχές της ΔΕΗ, από την πίεση του βάρους των ανεξόφλητων οφειλών που παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2 δις ευρώ. Πάρα το κυνήγι σε βάρος των κακοπληρωτών που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και τις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησης που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έγιναν πράξη, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 2,2 - 2,3 δις ευρώ. Η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να πιέζει ιδιαίτερα τη ρευστότητα της ΔΕΗ, η οποία θυμίζουμε ότι στο γ' τρίμηνο ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ κατά 304,9 εκ. ευρώ των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. 
Το επείγον του προβλήματος για τη ΔΕΗ, φάνηκε και από την πρόσφατη ομιλία του προέδρου της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκη,   ο οποίος μίλησε για κυρίαρχο ζήτημα που πλέον προσλαμβάνει στρατηγικές διαστάσεις για τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας θα πρέπει κατεπειγόντως να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των λογαριασμών προς την Επιχείρηση και να περιοριστούν σημαντικά οι οφειλές προς τη ΔΕΗ για καταναλωθείσα ενέργεια, ενώ στο κάδρο μπήκαν από τον ίδιο και οι ρευματοκλοπές. Ενδεικτική είναι επίσης η αναφορά του πως πρέπει να υπάρξει "σημαντική αν όχι θεαματική πρόοδος” , υπονοώντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τη ρευστότητα της εταιρείας. 
Τρεις εξελίξεις έρχονται να δώσουν το στίγμα ότι το ταμείο της ΔΕΗ δέχεται αυτή τη στιγμή σοβαρές πιέσεις. Το πρώτο αφορά στην περίπτωση της εκκρεμούς οφειλής της ΔΕΗ προς τη ΔΕΠΑ, η οποία επισήμως αποδίδεται αποδίδεται σε "διαφορά που έχει δημιουργηθεί σταδιακά στο πλαίσιο της υλοποίησης της μακροχρόνιας σύμβασης ΔΕΗ – ΔΕΠΑ”. Το δεύτερο αφορά τις καθυστερήσεις στο έργο ορόσημο, την λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας. Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για άθλο αναφερόμενος στην έγκαιρη προκαταβολή των 200 εκ. ευρώ, ενώ στο επόμενο διάστημα ακολουθούν και άλλες πληρωμές. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι η ίδια συμμετοχή της ΔΕΗ είχε προϋπολογιστεί να καταβληθεί από τα έσοδα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, που ακυρώθηκε. Το τρίτο αφορά στο χρέος που έχει κάνει την επανεμφάνισή του από τη ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και το οποίο όπως είχε αποκαλυφθεί από κυβερνητικές πληγές – στο πλαίσιο της συζήτησης για την διαδικασία κρατικοποίησης της θυγατρικής της ΔΕΗ  - έχει φτάσει στα 400 εκ. ευρώ, πάντα σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της θυγατρικής της ΔΕΗ. 
Είναι σαφές ότι η κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο ρευστότητας, υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει  το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, η οποία πλέον αδυνατεί να χρηματοδοτήσει από μόνη της νέα έργα. Ήδη, η διοίκηση έχει αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της και μιλά πλέον ανοιχτά για συνεργασίες με ιδιώτες, ακόμη και με μειοψηφική συμμετοχή, σε νέα μεγάλα έργα όπως η δεύτερη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα. Βεβαίως η "στροφή” αυτή της ΔΕΗ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της εταιρείας στην παραγωγή κάτω από το 50% μέχρι το 2020 αλλά και στις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκτεθειμένες στον ελληνικό κίνδυνο εταιρείες. 
Οι εξελίξεις δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και την πορεία της μετοχής της εταιρείας. Από τις 27 Οκτωβρίου και το υψηλό εξαμήνου των 5,48 ευρώ, η μετοχή της ΔΕΗ ακολούθησε πτωτική τροχιά για να προσγειωθεί ακόμη και στα 3,17 ευρώ, με τις απώλειες να εντείνονται μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του νέου πλάνου για τον ΑΔΜΗΕ, το οποίο έχει επικριθεί έντονα καθώς με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί (η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε ένα γενικό πλάνο χωρίς να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες) παραμένει ασαφής ο τρόπος και το ύψος της αποζημίωσης της ΔΕΗ, για την απώλεια ενός κερδοφόρου asset, όπως η θυγατρική που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς. 

http://www.capital.gr/story/3099358

Δεν υπάρχουν σχόλια: