DEH

DEH

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Να γιατί η τρόικα δεν θέλει να φορολογούνται οι κερδοφόρες εταιρείες. Θ' αλλάξει επιτέλους κάτι σ' αυτή τη χώρα;

Μια απ' τις πρώτες αναρτήσεις στο ιστολόγιο ήταν η απελπιστική κατάσταση με τις χρεώσεις για σύνδεση ίντερνετ στην Ελλάδα σε σχέση με τη γειτονική μας στα Βαλκάνια Ρουμανία, που οι ταχύτητες ίντερνετ είναι 20 φορές πιο γρήγορες απ' την Ελλάδα και για κλάσμα της τιμής. Σήμερα λοιπόν συγκρίνουμε προγράμματα της Vodafone Ρουμανίας και Ελλάδας και ναι, είναι πάλι ώρα να κλάψουμε.
Στην αριστερή στήλη βλέπουμε ...ένα πρόγραμμα συμβολαίου αξίας 8€/μήνα (στη Ρουμανία

Καλιφόρνια: πότε και γιατί έφτασαν οι τιμές του ηλεκτρικού στα ουράνια;

Η Καλιφόρνια έγινε παγκοσμίως διάσημη το 2000-2001 για τα παρατεταμένα μπλακ άουτ, που βίωσε όταν η παραγωγή δεν έφτανε να καλύψει τη ζήτηση και αφού πρώτα οι τιμές του ηλεκτρικού εκτινάχθηκαν κατά 800% μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2000. Οι, ιδιώτες βεβαίως-βεβαίως, παραγωγοί ενέργειας απέσυραν εργοστάσια για "συντήρηση" την περίοδο αυξημένης ζήτησης, προκειμένου να επηρεάσουν τις τιμές του ηλεκτρικού προς τα πάνω. Η περιορισμένη χωρητικότητα των δικτύων υψηλής τάσης σε συνδυασμό με το ρυθμιστικό πλαίσιο επέτρεψαν την πλήρη χειραγώγηση της αγοράς από

Ενέργεια: Tα big projects στα θύματα των capital controls

Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ενεργειακά και η ομαλή εξέλιξη στα μεγάλα projects δείχνουν ότι είναι τα πρώτα θύματα του capital control που επιβλήθηκε στη κίνηση κεφαλαίων.
Ωστόσο, ακόμη και αν το πρόβλημα αυτό, βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί τις επόμενες μέρες, την αβεβαιότητα και την έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας, ως οικονομικού χώρου, θα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να την υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με εταιρείες του

Μπλακ άουτ και στην ενέργεια - Τα πρώτα θραύσματα στο δρόμο για το Grexit

Τα πρώτα θραύσματα από τις νάρκες στο ναρκοπέδιο των capital controls μετρούν ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις της ενέργειας μικρές και μεγάλες, έχοντας βυθιστεί στην αβεβαιότητα και σε καθεστώς στάσης πληρωμών.
Σφίγγοντας σαν θηλιά γύρω από το λαιμό τους οι επιπτώσεις από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι ήδη εδώ, με τις εταιρείες ελληνικές και πολυεθνικές να έχουν παγώσει τα πάντα, από επενδυτικά σχέδια, παραγγελίες και συνεργασίες μέχρι πληρωμές υποχρεώσεων πάσης φύσεως.
Το σοκ για την αγορά μετά την επιβολή capital controls και ο

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Στρατούλης: Κανονικά θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ

Στρατούλης: Κανονικά θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ
Τη διαβεβαίωση ότι μέσα στις επόμενες ώρες οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ - ΟΤΕ και της ΔΕΗ θα μπορέσουν να πάρουν τις συντάξεις τους, έκανε ο Δημήτρης Στρατούλης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  τόνισε ότι τα προβλήματα υπήρξαν σε σχέση με το διατραπεζικό

Στο ναρκοπέδιο των capital controls και η ενεργειακή αγορά- Τα παράπλευρα θύματα

Σφίγγουν σαν θηλιά γύρω από το λαιμό και των ενεργειακών επιχειρήσεων οι επιπτώσεις από την επιβολή capital controls που συνοδεύονται φυσικά από την ανησυχία για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Στα αχαρτογράφητα νερά των capital controls ο πρώτος φόβος αφορά την αδυναμία αποπληρωμής των προιόντων και υπηρεσιών που παρέχουν σε ενεργειακές επιχειρήσεις οι ξένοι προμηθευτές τους. Σε δεύτερο βαθμό το ερώτημα είναι τι θα απογίνει με τις λιγοστές μικρές και μεγάλες σε εξέλιξη και προγραμματισμένες επενδύσεις.
"Η καθημερινή λειτουργία της αγοράς είναι απόλυτα

Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα): Ερχονται δύσκολες μέρες – Τι είπε για Πτολεμαΐδα V

PERIsteris
Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέφυγε τα σχόλια και τις προβλέψεις σε σχέση με την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση. Είπε όμως ότι ούτως ή άλλως το ελληνικό δημόσιο έχει σταματήσει εντελώς πλέον τις πληρωμές για τα δημόσια έργα. Ίσως η σημερινή ημέρα να είναι η πιο εύκολη από τις δύσκολες υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης ο κ. Περιστέρης απέφυγε τα σχόλια και τις προβλέψεις σε σχέση με την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση. Είπε όμως ότι ούτως ή άλλως το ελληνικό δημόσιο έχει σταματήσει εντελώς πλέον

Παντελής Καραλευθέρης: Κανονικά η προκαταβολή της Α’ δόσης για την Πτολεμαΐδα V – Aναβλήθηκε για τις 13 Ιουλίου η σημερινή Γ.Σ. της ΔΕΗ

karaleutherisΟ εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, Παντελής Καραλευθέρης, μας ενημερώνει: ” EXOYN ΛHΦΘEI OΛA TA METPA ΓIA THN AΠPOΣKOΠTH HΛEKTPOΔOTHΣH THΣ XΩPAΣ . .  ΓIA TIΣ ΠΛHPΩMEΣ ΣE ΠIΣTΩTEΣ KAI ΠPOMHΘEYTEΣ ΓIA THN MIΣΘOΔOΣIA TΩN EPΓAZOMENΩN (ME THN ΓNΩΣTH BEBAIA

Μ. Παναγιωτάκης: Εγγυώμαστε την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας – Mέχρι την επόμενη εβδομάδα η άδεια για το έργο της Πτολεμαΐδας 5

panagiotakis
Η ΔΕΗ ήταν πάντα και παραμένει παράγων σταθερότητας για τη χώρα. Διαβεβαιώνω ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ανέφερε προ ολίγου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η ΓΣ ανεβλήθη για τις 13 Ιουλίου μετά από αίτημα που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου και ο οποίος επικαλέστηκε σχετικό άρθρο 39 παράγραφος 3 του καταστατικού της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται ήδη από χθες το βράδυ, όταν και έγινε η πρώτη σύσκεψη

Αναβολή της έκτακτης ΓΣ της ΔΕΗ

Αναβάλλεται η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ λόγω της συγκυρίας
Από την διοίκηση της ΔΕΗ ανακοινώθηκε ότι λόγω της συγκυρίας των τελευταίων ημερών αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.                                    

Από την διοίκηση της  ΔΕΗ ανακοινώθηκε ότι λόγω της συγκυρίας των τελευταίων ημερών αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα στις 11:00 Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την επιχείρηση.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Χειροπέδες σε 62χρονο που είχε ρημάξει τα ρολόγια της ΔΕΗ στα Μεσόγεια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας στα Καλύβια, ένας 62χρονος Έλληνας ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να διαπράττει κλοπή προστατευτικών θυρών αλουμινίου (πάνελ), εξωτερικών μετρητών της ΔΕΗ, από οικίες στην περιοχή.
Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η ανωτέρω Υπηρεσία, εξακριβώθηκε ότι από τον Οκτώβριο του 2014, ο 62χρονος εντόπιζε στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, οικίες και καταστήματα που διέθεταν εξωτερικά, προστατευτικά κυτία αλουμινίου για τους μετρητές-ρολόγια

ΔΕΗ: Αδειοδότηση θυγατρικής στη Βουλγαρία

Εκδόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βουλγαρίας η άδεια εμπορίας στην κατά 85% θυγατρική της ΔΕΗ  στη Βουλγαρία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η επικείμενη λειτουργία της εν λόγω θυγατρικής εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της ΔΕΗ για είσοδο σε νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

20% έκπτωση τέλος για την Υψηλή Τάση. «Ναι» από κυβέρνηση στην απαίτηση των δανειστών

Υποχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις των θεσμών για κατάργηση των μειωμένων τιμολογίων στους πελάτες της υψηλής τάσης, δηλ. της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας που περιλαμβάνει τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, κεραμουργίες κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 20% στα τιμολόγια των εν λόγω πελατών, θεσπίστηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, στις αρχές του 2014.
Οι μειώσεις αυτές, αν και δεν είχαν φέρει το κόστος ενέργειας σε επίπεδα ανταγωνιστικά σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και δει σε σχέση με το κόστος ρεύματος σε χώρες που διαθέτουν ανταγωνιστική προς την ελληνική βιομηχανία, ωστόσο είχαν δώσει ανάσα

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Θέλει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός ιμάντων της ΔΕΗ

imas_02-thumb-largeΕπανεξέταση των όρων διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ιμάντων της ΔΕΗ και, ει δυνατόν, την ακύρωσή του, ζητεί με νέο του έγγραφο προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Όπως είναι γνωστό, το έργο, αξίας 70 εκ. ευρώ κατοχυρώθηκε σε εταιρεία του εξωτερικού, αφήνοντας απ’ έξω ελληνικές ενδιαφερόμενες εταιρείες, μεταξύ αυτών και την ΙΜΑΣ ΑΕ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, επανήλθε στο ζήτημα μετά και την συνάντηση

Συνάντηση του Συνδικάτου Σ.Ε.ΕΝ. “ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” με τον Υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη

seeen
Στην πορεία του αγώνα του Συνδικάτου μας για υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων της περιοχής μας και τη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στην εξόρυξη και την επεξεργασία λιγνίτη (χωρίς μείωση αποδοχών) πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη την στην Αθήνα την Τρίτη 23-6-2015.
Τα ζητήματα αυτά που είναι πολύ σοβαρά για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής μας, είχαν

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αυστηρό Μήνυμα της Κομισιόν στην Κυβέρνηση για ΔΕΗ και ΡΑΕ

Οι πολίτες και οι εταιρείες στην Ελλάδα πληρώνουν τιμές ενέργειας που είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά, τονίζει ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.
Ο κ. Κανιέτε αναφέρεται ακόμα στην «αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ» στο λιγνίτη, ενώ, σχετικά με τη ΡΑΕ, επισημαίνει ότι «η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας» αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν.
Αναλυτικά, στην απάντησή του ο Επίτροπος Ενέργειας αναφέρει τα εξής: 
«Τα άρθρα 39 και 41 της οδηγίας για το φυσικό αέριο και τα

Αντίθετο με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια το ΣΟΣ ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Αποτέλεσμα εικόνας για σοσ μεγαλοπολης
«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς στα ενεργειακά θέματα περιλαμβάνονται θέσεις σε αντίθεση με τις προγραμματικές της δηλώσεις. Επανέρχονται στο προσκήνιο θέσεις του μνημονιακού πλαισίου», σημειώνει το Σωματείο Ορυχείων-Σταθμών ΔΕΗ-Μεγαλόπολης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «θέσεις όπως η δέσμευση για καθορισμό των τιμολογίων με αποκλειστική αναφορά στο κόστος, η υιοθέτηση των ρυθμίσεων (ΝΟΜΕ) δημοπρασιών λιγνιτικής & υδροηλεκτρικής παραγωγής, των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, το «TARGET MODEL» στην ηλεκτρική ενέργεια και η ενίσχυση των

Η απόσυρση της “μικρής ΔΕΗ” ξεπαγώνει την υπόθεση των λιγνιτών – τι κρύβει η “ελαστικότητα” των δανειστών

Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» πολεμήθηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και όπως φάνηκε από το κείμενο της αντιπρότασης των δανειστών, πράγματι η συγκεκριμένη πώληση αποσύρθηκε από το τραπέζι των συζητήσεων.
Πως εξηγείται όμως η απόσυρση της «μικρής ΔΕΗ» όταν η Επιτροπή, όπως έδειξε και η απάντηση Κανιέτε στην ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Σπυράκη, συνεχίζει να θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, που είναι μάλιστα υπεύθυνο για τις υψηλότερες του

Συμβολική δίωρη κατάληψη του διοικητηρίου του ΛΚΔΜ από τον Σπάρτακο για την υπογραφή ΣΣΕ (για τους εργαζόμενους στα 8μηνα)

Σε συμβολική  δίωρη κατάληψη του διοικητηρίου του ΛΚΔΜ από τον Σπάρτακο προχώρησαν σήμερα (Παρασκευή) το πρωί, λίγο μετά τις 8,  μέλη του σωματείου. Το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (για τους εργαζόμενους στα 8μηνα) και το θέμα των προσλήψεων, αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο της ενημέρωσης έκαναν τα συνδικαλιστικά στελέχη του σωματείου.

katalipsi1 katalipsi2 katalispis3

Φωτογραφίες από την σελίδα στο Facebook του Αν/τη Γραμματέα του Σπάρτακου Βατάλη Α.

Αθώους έκρινε, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, τους 47 αγωνιζόμενους κατοίκους Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου για τις κινητοποιήσεις του 2008 στη ΔΕΗ

Αθώους έκρινε, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, τους 47 αγωνιζόμενους κατοίκους Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου για τις κινητοποιήσεις του 2008 στη ΔΕΗ . Διαβάστε το σημερινό δημοσίευμα από τον “Ριζοσπάστη”, που σας μεταφέρει διαδικτυακά το kozan.gr
athoieee

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ
ΓΙΑΤΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΟΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙ
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΕΙ
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
 
Με αίσθημα ευθύνης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αντιλαμβανόμενοι τις πιέσεις που ασκούνται καλούμε την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις των τοκογλύφων εκβιαστών να παραδώσει το δίκτυο μεταφοράς και τη ΔΕΗ στα χέρια των ιδιωτών.
Σε αντίθετη περίπτωση για να έχουμε καθαρές κουβέντες, από τώρα ξεκαθαρίζουμε ότι η αντίδρασή μας θα είναι

Ανεκμετάλλευτες μένουν οι «κατευθυντήριες γραμμές» για μείωση του ενεργειακού κόστους

Παρά τις διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών ως βασικό παράγοντα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ακόμα και «έτοιμες» μέθοδοι που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην Ελλάδα μένουν αναξιοποίητες.
Ο λόγος για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κατευθυντηρίων γραμμών (EEAG) για κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας για την

Επιμένουν για ΑΔΜΗΕ, έβγαλαν εκτός Μικρή ΔΕΗ- Ποια είναι τα 10 μετρα στην Ενέργεια

Αμετάκλητα βήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ στα δίκτυα ώστε να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός ζητούν στη νέα τους πρόταση οι δανειστές, έχοντας πάρει ωστόσο πίσω την δημιουργία και πώληση της Μικρής ΔΕΗ.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη αλλαγή ως προς τα ενεργειακά που εμπεριέχει η νέα πρόταση την οποία αποκάλυψαν οι Financial Times.
Ενα άλλο θεμα είναι ότι ζητείται από τη ΔΕΗ να διαμορφώσει τιμολόγια βάσει του πραγματικού της κόστους, καθώς και να

Αν. ΥΠΕΚΑ Γιάννης Τσιρώνης: Υπέρ της απεξάρτησης από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη

Αποτέλεσμα εικόνας για tsironis
Αν ήμουν επιχειρηματίας θα επένδυα σήμερα, το αν αύριο θα υπάρχει δραχμή ή άλλο νόμισμα έχει μικρή σημασία δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας σε συνέδριο με θέμα “Επενδύσεις και υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία”. Αν και δήλωσε υπέρμαχος του ευρώ και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, πρόσθεσε ότι το νόμισμα είναι ένα εργαλείο. “Δεν νομίζω ότι η Τουρκία που έχει τη λίρα έπαθε τίποτα. Αν δεν τα βρουν οι εταίροι αυτό

Market Stability Reserve: Ρουά ματ στα λιγνιτικά σχέδια της ΔΕΗ

Market Stability Reserve: Ρουά ματ στα λιγνιτικά σχέδια της ΔΕΗ
του Νίκου Μάντζαρη
 
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου τη συμφωνία για την εφαρμογή του λεγόμενου Ταμείου Σταθεροποίησης Αγοράς Δικαιωμάτων (ή Market Stability Reserve-MSR) που αποτελεί την πιο σημαντική μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ) των τελευταίων χρόνων.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «κουμπαρά» στον οποίο μεταφέρονται δικαιώματα εκπομπών όταν υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα, ενώ σε περίπτωση που το πλεόνασμα στην αγορά πέφτει κάτω από ένα όριο, το MSR θα επανατροφοδοτεί την αγορά. Ο μηχανισμός αυτός σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο διαρθρωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΕΔΕ, δηλαδή το μεγάλο πλεόνασμα δικαιωμάτων, το οποίο μοιραία

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ εργαζομένων στη ΔΕΗ

meta_dei
Συνάδελφοι , συναδέλφισσες
Με αγωνία παρακολουθούμε τις  τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές.
Οι προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών αλλά και το κείμενο της «Ελληνικής» πρότασης προς  τους «θεσμούς»  σχετικά με τα Ενεργειακά Θέματα, έχουν  προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τους εργαζόμενους , γιατί οι ρυθμίσεις  που αναφέρονται, έχουν έντονο  το στίγμα  του  γενικότερου νεοφιλελεύθερου μοντέλου, στα πλαίσια του οποίου είχε

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Θ. Καρυπίδης: Τον Σεπτέμβριο -με πιθανή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα- η θεμελίωση της “Πτολεμαΐδα 5″

tsipras_economist_533_355
Η είδηση της ημέρας ήρθε μόλις τώρα από τα χείλη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος προανήγγειλε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που διεξάγεται ακόμη αυτή την ώρα, πως είναι πολύ πιθανό η επερχόμενη θεμελίωση της νέας Μονάδας “Πτολεμαΐδα 5″, που αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα γίνει τον Σεπτέμβριο, να γίνει από τον  Πρωθυπουργό της Χώρας Αλέξη Τσίπρα.
Η είδηση προέκυψε μετά από διάλογο του

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: ΜΗ ΝΑΡΚΩΝΕΙΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ & ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.ΠΕΣ Ο Χ Ι ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ
ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
 
«Ας μην αφήνουμε το στίγμα να γίνεται πιο δυνατό από την εξάρτηση»
Πάντα νομίζουμε ότι θα συμβεί στους άλλους. Η αρρώστια, ο θάνατος το … κακό.
Δεν είναι από ¨άγνοια¨. Είναι από την ανάγκη που υπάρχει στην ανθρώπινη φύση, να «ξορκίζει» κάθε τι που τον κάνει να αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια.
Δυστυχώς όμως ούτε η αρρώστια, ούτε ο θάνατος ούτε η εξάρτηση, ούτε και οτιδήποτε άλλο κάνουν διακρίσεις.
Η Ημέρα κατά των ναρκωτικών είναι μία πολύ καλή ευκαιρία

Μπρα ντε φερ με δανειστές για "μικρή ΔΕΗ" και ΑΔΜΗΕ

Εκτός της λίστας των αποκρατικοποιήσεων που κατέθεσε η
κυβέρνηση στους δανειστές  βρίσκονται όλες οι πωλήσεις κρατικών μεριδίων στις ενεργειακές ΔΕΚΟ, με την ελληνική πλευρά να περιορίζεται σε δεσμεύσεις που αφορούν στο άνοιγμα των αγορών.
Οι ελληνικές δεσμεύσεις - σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων που αποκαλύπτει η "Καθημερινή" -  είναι ρητές για την αγορά του φυσικού αερίου όπου τονίζεται ότι θα υπάρξει αναμόρφωση της

Όταν η προπαγάνδα της Greenpeace συναντά την άγνοια, το αποτέλεσμα είναι η γελοιότητα!

Με κάθε σοβαρότητα κι επισημότητα η ΜΚΟ καλούσε το Σάββατο 20/6 να "σώσουμε" το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία απ' τη βιομηχανία άνθρακα, "που θέλει να δημιουργήσει ένα τεράστιο ορυχείο στην καρδιά του Υφάλου". Όταν η προπαγάνδα συναντά την άγνοια, το αποτέλεσμα είναι η γελοιότητα! Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο συντάκτη, δημιούργησε το πρώτο -και μοναδικό και ασφαλώς ανεπανάληπτο- ορυχείο άνθρακα μέσα στη θάλασσα! 
Πιθανόν ο συντάκτης να μην καταλαβαίνει την έννοια της.. λέξης "ύφαλος", που προέρχεται φυσικά απ' τα αρχαία Ελληνικά: ὕφαλος θα πει υποθαλάσσιος, σύνθετη λέξη (ὑπό

ΔΕΗ:ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ 7,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Κίμων Στεριώτης
Του ΚΙΜΩΝΑ ΣΤΕΡΙΩΤΗ *

Οι νέες υπέρμετρες φορολογίες θα αυξήσουν εξαιρετικά τις
δυσκολίες των Οικιακών Καταναλωτών, των Επιχειρήσεων και λοιπών Καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος!
Επίσης, η επιβολή υπερφορολογιών σε καταναλωτές και επιχειρήσεις θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές λειτουργίες και στα επενδυτικά προγράμματα του Ομίλου ΔΕΗ.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι - με βάση τα
  σημερινά πολιτικά δεδομένα - απετράπη μια "έξοδος" της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που θα είχε ολέθριες

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμός για την υπογειοποίηση τμήματος της εναέριας γραμμής 150kV στο Άκτιο

Στην προκήρυξη διαγωνισμού με Ανοικτή Διαδικασία και με κριτήριο ανάθεσης την χαμηλότερη τιμή, για την ανάδειξη Αναδόχου, στο έργο: «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Υπογείων Καλωδίων για την υπογειοποίηση τμήματος της εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 150kV, Διπλού Κυκλώματος ΚΑΣΤΡΑΚΙ – ΑΚΤΙΟ (περιοχή ΥΣ ΑΚΤΙΟΥ)», προχωρά ο ΑΔΜΗΕ.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 3.650.000 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο της προκήρυξης πατήστε ΕΔΩ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Φωτογραφία του Manolis Tomadakis.
Τα ατυχήματα στον εργασιακό μας χώρο «συνεχίζονται» και αποδεικνύουν το επικίνδυνο της εργασίας μας και πόσο «προνομιούχοι» είμαστε.
Ένα νέο τραγικό γεγονός συνέβη, όταν συνάδελφός μας από τον πολύπαθο κλάδο των τεχνικών κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα 20.000 Volt, τη στιγμή που πήγε να τροφοδοτήσει με ρεύμα κτηνοτροφική μονάδα στο Νεοχώρι Ξάνθης, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης όπου και νοσηλεύεται στην Χειρουργική Κλινική.
Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, το ρεύμα εισήλθε στο

Την Απόκτηση του 51% του Μεριδίου της ΔΕΗ στον EuroAsia Interconnector Εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΔΜΗΕ
Στο στάδιο της αξιολόγησης είναι οι προσφορές για τρεις κρίσιμες μελέτες, που θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα του project « EuroAsia Interconnector». Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξετάζει την προοπτική να αποκτήσει το 51% της συμμετοχής της ΔΕΗ στην εταιρία «ΔΕΗ Quantum Energy», που προωθεί το συγκεκριμένο έργο, καθώς κρίνεται ως παράλληλο με τη διασύνδεση της Κρήτης, project που

Το θέμα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (για τους εργαζόμενους στα 8μηνα)

Tο θέμα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (για τους εργαζόμενους στα 8μηνα) και το θέμα των προσλήψεων, θα αποτελέσουν βασικό αντικείμενο της ενημέρωσης που θα κάνει το Προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, στις 8 το πρωί της Παρασκευής (26 Ιουνίου) στο Διοικητήριο του ΛΚΔΜ. Οι συνάδελφοι που εργάζονται στην επιχείρηση με σύμβαση ορισμένου χρόνου (8μηνίτες), αλλά και όσοι το

Ποια ήταν η άποψη της δικηγορικής εταιρείας, που έχει προσφύγει για λογαριασμό της πρώην Ν.Α. Κοζάνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση της επαναπόδοσης των εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, σχετικά με την παραχώρηση από τη ΔΕΗ Α.Ε στη ΔΙΑΔΥΜΑ της πλήρους κυριότητας εκτάσεων, στο πλαίσιο του επίμαχου ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ

Το kozan.gr παρουσιάζει τη γνωμοδότηση της δικηγορικής εταιρείας, που έχει προσφύγει για λογαριασμό της πρώην Ν.Α. Κοζάνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση της επαναπόδοσης των εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, σχετικά με το αν η παραχώρηση εκτάσεων από τη ΔΕΗ Α.Ε στη ΔΙΑΔΥΜΑ, στο πλαίσιο του περίφημου ΣΔΙΤ για την υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, συνιστά έμμεση αναγνώριση της κυριότητας της Δ.Ε.Η. Α.Ε. επί των εκτάσεων αυτών. Ακολουθεί η απάντηση της δικηγορικής εταιρείας:
 
  1. Η Δικηγορική Εταιρεία μας έχει ασκήσει ενώπιον του

Λόμπινγκ στους διαδρόμους των Βρυξελλών από τη ΔΕΗ-Τι σημαίνει η επίσκεψη Παναγιωτάκη

 Έχοντας επίγνωση ότι το κλίμα για τη ΔΕΗ στις Βρυξέλλες γίνεται όλο και πιο δυσμενές, ο επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης βρίσκεται από χθες στην έδρα της Κομισιόν προκειμένου να επιδοθεί σε μια επιχείρηση “πειθούς” για την ορθότητα των θέσεών της.
Γνωρίζοντας ότι η Κομισιόν πιστεύει ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού παρά βασιλεύει το μονοπώλιο της ΔΕΗ, ο Μ. Παναγιωτάκης θα επιχειρήσει σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει λόμπινγκ για να άρει τον απομονωτισμό και να περάσει τις θέσεις της επιχείρησης ως προς την απελευθέρωση των αγορών.
Σε μια αναγνωριστική επίσκεψη, η διοίκηση της ΔΕΗ θα προσπαθήσει να αναλύσει τις θέσεις της ότι στη χονδρική η επιχείρηση δεν αποτελεί μονοπώλιο, ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν σχετίζονται με την αγορά του λιγνίτη παρά με τη λιανική η οποία έχει ανοίξει στον ανταγωνισμό, κ.ο.κ. Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι την ίδια στιγμή οι πληροφορίες

Αύξηση 5%, το 2016, στους λογαριασμούς ενέργειας «βλέπει» η E&Y

 
Κατά το β' ήμισυ του 2015, τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να αισθάνονται την πίεση των λογαριασμών ενέργειας, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2016, με βάση τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, επηρεάζοντας αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με την έκδοση του Ιουνίου της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΥ Eurozone Forecast (EEF).
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η θετική εκκίνηση του 2015 για την Ευρωζώνη με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο –επίδοση ισχυρότερη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο– υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές ανταποκρίνονται στις

Κινητικότητα και διεργασίες ενόψει επόμενης μέρας στην αγορά ηλεκτρισμού

Την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου πιθανόν να επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Κομισιόν γύρω από τη γνωστή υπόθεση των λιγνιτών, στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού επικρατεί έντονη κινητικότητα καθώς συντελούνται διεργασίες που αφορούν το σύνολο των παικτών από τη ΔΕΗ μέχρι τους ανεξάρτητους παραγωγούς, τους προμηθευτές της λιανικής και τους εμπόρους εισαγωγείς.
Από την πλευρά της ΔΕΗ παρατηρείται η αλλαγή της

Σταθάκης: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ στη ΔΕΗ

Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας, θα ισοσκελίσουν τα κυβερνητικά βιβλία και θα σπάσουν το αδιέξοδο με τους πιστωτές της χώρας, δηλώνει σε συνέντευξή του στο BBC ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Robert Peston, ο Γ. Σταθάκης τόνισε πως αναμένει οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να εκδώσουν ένα ανακοινωθέν αργότερα σήμερα που να λέει ότι τώρα υπάρχει πλέον μια βάση για μια επίσημη
συμφωνία με την Αθήνα για να ολοκληρώσει το τρέχον

ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΥΛΙΚΑ & ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΦΟΡΜΕΣ

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μια τεχνική υπηρεσία και είναι φυσικό το
προσωπικό του να αποτελείται επί το πλείστον από τεχνίτες, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για την εύρυθμη λειτουργία του Δικτύου Διανομής.
Σε μια Επιχείρηση που αυξάνουν οι πελάτες της και το Δίκτυο, αντί να συμβαίνει το ίδιο με τους τεχνίτες, αυτοί μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα η εργασία τους να γίνεται επίπονη και ταυτόχρονα επικίνδυνη.
 
Δυστυχώς, εκτός από την τεράστια έλλειψη προσωπικού

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η "διεθνής τάση εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων" και άλλα παραμύθια!

Είδαμε τις προηγούμενες μέρες να προβάλλεται πολύ και επιλεκτικά το τμήμα της διακήρυξης της συνόδου των G7 στη Γερμανία, που αναφέρεται στο ευχολόγιό τους να μειωθούν το 2050 οι εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" κατά 40% έως 70% σε σχέση με το 2010 και να προχωρήσει σε απανθρακοποίηση μέχρι το τέλος του αιώνα. Το είδαμε μάλιστα να προβάλλεται ως "Διεθνής (αλλά όχι και Ελληνική) τάση εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων". Δεν είδαμε φυσικά πουθενά ούτε ένα σχόλιο που να ρωτά πόση είναι η διαφορά απ' το 40% μέχρι το  70% κι αν στο τέλος θα φθάσουμε να παίζουμε την κολοκυθιά για να μαντέψουμε το ποσοστό μείωσης, αλλά είπαμε, πρόκειται για

Παραιτήθηκε από τα ασφαλιστικά κατά του ΑΔΜΗΕ ο ΛΑΓΗΕ

Παραιτήθηκε από τα ασφαλιστικά μέτρα, που είχε καταθέσει στις αρχές του έτους κατά του ΑΔΜΗΕ, ο ΛΑΓΗΕ για τα «φέσια» στις ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι του ΛΑΓΗΕ στις αρχές το 2015 κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση κατά του ΑΔΜΗΕ, για τις οφειλές που έχει ο τελευταίος προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων οδήγησε η ασφυξία που έχει επέλθει στον Ειδικό Λογαριασμό με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και πάλι οι καθυστερήσεις

“Φωτογραφικός Διαγωνισμός ΔΕΗ” (του Δημήτρη Κριαρίδη)

kriaridis
Προς Διοίκηση της ΔΕΗ
Θεωρω ότι αυτή η προκήρυξη για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού είναι φωτογραφική και αυτό αποδεικνύεται με το ότι ζητείται Γ΄ επαγγελματικό δίπλωμα σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες . Ερωτώ το εξής.. Μέχρι τώρα πως έφτιαχνε τη δουλειά της η ΔΕΗ χωρίς να υπάρχει το Γ’ επαγγελματικό δίπλωμα; Και νομίζω ότι η ΔΕΗ μέχρι σήμερα για να γλυτώσει τις μεταφορές κατά καιρούς έβγαζε σε ορισμένους Γ

Ελληνική ευρώ καταδίκη με υπογραφή Λαφαζάνη

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ο πρώτος λογαριασμός για την "ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική" που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες στον τομέα της ενέργειας η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης, έφτασε. Ο λόγος για την απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή και προβλέπει την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς απέτυχε να συμμορφωθεί στην οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Όπως αναφέρει το κείμενο της παραπομπής η οδηγία προβλέπει τη θέσπιση στόχου εξοικονόμησης για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έως την 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ τα κράτη μέλη, θα έπρεπε να έχουν ενσωματώσει την οδηγία