DEH

DEH

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Η επομένη μέρα για τη ΔΕΗ περιλαμβάνει δεύτερη μονάδα στη Φλώρινα και… συνεργασίες με ιδιώτες

Αποτέλεσμα εικόνας για δεη
Να επιχειρήσει να βάλει ένα τέλος στη διαχρονική μείωση του μεριδίου του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας, επιθυμεί η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης. Ο ίδιος οριοθέτησε το μερίδιο του λιγνίτη για τις επόμενες δύο δεκαετίες στο 30 – 35%, ένα αρκετά φιλόδοξο ποσοστό εάν συνυπολογιστούν οι υποχρεωτικές αποσύρσεις μονάδων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Πάντως σε αυτό το σχέδιο, φαίνεται ότι έχει θέση και αποτελεί ειλημμένη απόφαση, η κατασκευή και δεύτερης νέας μονάδας μετά το έργο σταθμός για τη ΔΕΗ τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης της κατασκευής. Ο κ. Παναγιωτάκης λοιπόν στην τελευταία του παρέμβαση άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα εντάσσεται πλέον στο σχεδιασμό της εταιρείας. Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι πως θα προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατασκευή και δεύτερης λιγνιτικής, με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία αλλά και τις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Η απάντηση βεβαίως έχει ήδη δοθεί το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία έχει δηλώσει ότι «εργάζεται μεθοδικά για να συμβάλει αξιοποιώντας τις δυνατότητες της εταιρείας στην έλευση σοβαρών επενδύσεων που θα προσθέτουν αξία». Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους η ΔΕΗ θα ήθελε να δει να έρχονται ως συνεταίροι ξένοι επενδυτές είναι και οι λιγνίτες. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί πιθανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ιταλική Edison, η οποία στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσει στον τομέα της λιγνιτικής παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ενδιαφέρεται οι όποιες συνεργασίες, να μην περιοριστούν μόνο στην ελληνική αγορά αλλά να επεκταθούν και εκτός των συνόρων, με δεδομένη τη διαχρονική επιθυμία της ΔΕΗ να ανοιχτεί σε αγορές του εξωτερικού ώστε να ισοσκελίσει πιθανές απώλειες μεριδίων από το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι εκτός από την Πτολεμαΐδα 5 και τη Φλώρινα 2, το πλάνο για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ περιλαμβάνει και το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, για το οποίο σχεδιάζονται σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, ώστε να ανταπεξέλθει σε ακόμη πιο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία και να περιορίσει τις εκπομπές του.

http://energypress.gr/news/i-epomeni-mera-gia-ti-dei-perilamvanei-deyteri-monada-sti-florina-kai-synergasies-me-idiotes

Δεν υπάρχουν σχόλια: