DEH

DEH

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Χρ. Λιάγγου: Ασάφειες στη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για admhe
Σε έμμεση αποδοχή των ασαφειών, και κατ’ επέκταση του ανεφάρμοστου της συμφωνίας με τους πιστωτές για τον ΑΔΜΗΕ, προχώρησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.
Ο ίδιος έριξε «γέφυρες» προς τη ΔΕΗ αναγνωρίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η αποζημίωσή της, η οποία όπως είπε «θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%». Τη δήλωση αυτή του υπουργού επικαλείται στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης για να τονίσει και ο ίδιος ότι «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον πλέον ορθό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί –όπως δήλωσε και ο υπουργός– πλήρως η κατά το 100% αποζημίωση της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση το συμφέρον της επιχείρησης, με απόλυτο σεβασμό έναντι των δικαιωμάτων όλων των μετόχων». Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε επίσης την αυτονόητη στήριξη της διοίκησης της ΔΕΗ στην προσπάθεια του βασικού μετόχου για την υλοποίηση τη συμφωνίας.
Ο κ. Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις περί συμφωνίας με σοβαρές αδυναμίες που αφήνει παντελώς ακάλυπτη τη ΔΕΗ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο σχέδιο και γι’ αυτό –είπε– «υπάρχει ανάγκη να επιστρατευθεί ένας διεθνής εκτιμητής, για να μας διαφωτίσει με την εμπειρία του. Πώς δηλαδή πρέπει να το κάνουμε, έτσι ώστε να είμαστε σύννομοι, να εξασφαλίσουμε τη ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα να μην επιβαρύνουμε τον νέο ΑΔΜΗΕ, για να μπορεί να ακολουθήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα που αφορά την υλοποίηση των διαφόρων διασυνδέσεων, είτε εντός του ελληνικού χώρου είτε σε σχέση με τις γειτονικές χώρες».
Με τη δήλωση αυτή ο κ. Σκουρλέτης παραδέχεται ουσιαστικά ότι η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ δεν έλαβε υπόψη της ούτε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ ούτε του ΑΔΜΗΕ αλλά ούτε και την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, θέματα που εκ των υστέρων θα διερευνηθούν, παρά μόνο την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Ο υπουργός με τη χθεσινή του ομιλία επιβεβαίωσε και την προχειρότητα του σχεδίου, αλλά και την άγνοια της διαπραγματευτικής ομάδας για βασικά θέματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μιλώντας για τη διάθεση ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή τόνισε ότι «μιλάμε για έναν διεθνή TSO (σ.σ.: Διαχειριστής Ηλεκτρικού Συστήματος) και όχι ευρωπαϊκό. Ηταν μια αλλαγή που –παρόλο ότι θεωρώ πιο πιθανό ο υποψήφιος αγοραστής του 20% να είναι Ερωπαίος TSO– όπως αντιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία που διέπει τους διεθνείς διαγωνισμούς, έπρεπε να γίνει».
Κατά τα άλλα ο κ. Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ, χαρακτηρίζοντάς το «την καλύτερη δυνατή λύση» και παράλληλα επιτέθηκε στους επικριτές της συμφωνίας.
Τόνισε ότι ο χρόνος για την εφαρμογή του σχεδίου είναι ασφυκτικός και προϊδέασε τόσο για τη στάση των πιστωτών όσο και της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος. Ο κ. Σκουρλέτης προεξόφλησε την επαναφορά από τους πιστωτές του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ» και ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Π. Σκουρλέτη προσωπικά τάχθηκε με χθεσινή ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης. «Ο αρμόδιος υπουργός με τις δημόσιες δηλώσεις του εμφανίζεται να ικανοποιεί εμμονές και ιδεοληψίες αλλά αδυνατεί να απαντήσει στα πολύ σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: