DEH

DEH

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Γκαρής: Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος για δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Ενάντια στο μοντέλο ΝΟΜΕ τάχθηκε σήμερα μιλώντας στους Ενεργειακούς Διαλόγους ο Αν. Γκαρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «δεν βλέπω να υπάρχει μεγαλύτερη αξία στην καθετοποίηση των εταιρειών ενέργειας σήμερα. Άρα ποιος ο λόγος για σύστημα ΝΟΜΕ; Αν αλλάξουν τα
οικονομικά στο μέλλον, τότε ίσως, αλλά σήμερα δεν υπάρχει λόγος για δημοπρασίες ΝΟΜΕ».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «οι θεσμοί λένε ότι πρέπει να υπάρξει μικρή ΔΕΗ αν δεν υπάρξει ΝΟΜΕ. Εγώ δεν βλέπω η ΔΕΗ με τη δεσπόζουσα θέση της να έχει κάποιο πλεονέκτημα, αλλά αντιθέτως έχει ένα μειονέκτημα: Κάθε χρόνο καταστρέφει οικονομική αξία από τον εναγκαλισμό με την πολιτεία, που την έχει φτάσει σε σημείο απαξίωσης. Εννοώ τον τρόπο που η πολιτεία την διαχειρίζεται. Σήμερα οι μονάδες της είναι κάπως γερασμένες και αυτό φαίνεται στο κόστος τους. Παράλληλα, δεν έχει μεγάλη συνεισφορά στις ΑΠΕ και θα χάσει το κέρδος από τη μεταφορά».
Δεν υπαρχει λόγος λοιπόν να κομματιαστεί η ΔΕΗ, επισήμανε ο κ. Γκαρής.
Παράλληλα, είπε ότι «σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο που ήδη έχει αποτύχει. Ξέρετε ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν χάσει τουλάχιστον το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας καθώς και 50 δις. κέρδη. Το 75% των συμβατικών μονάδων στην Ευρώπη δεν είναι κερδοφόρες. Είναι αδύνατες οι επενδύσεις τους. Οι αγορές δεν μας αγαπάνε… Ο κατακερματισμός του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν σκοπό και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν αγοραστές για τις παλιές λιγνιτικές μονάδες. Το μοντέλο της ENEL αφορά άλλες εποχές και άλλες συνθήκες».
Τέλος, ο κ. Γκαρής είπε ότι ο ΛΑΓΗΕ θα πρέπει να γίνει ΝΕΜΟ και «σε μερικές ημέρες πιστεύω ότι το ΥΠΕΝ θα προωθήσει τη σχετική πρόταση της ΡΑΕ στην Ε.Ε.».  
  
www. energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: