DEH

DEH

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Αύξηση ζήτησης για αέριο με οδηγό ηλεκτροπαραγωγή - βιομηχανία. Τα νέα δεδομένα

H αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και όση από τη βιομηχανία έχει απομείνει, διατήρησαν τη ζήτηση φυσικού αερίου στα επίπεδα του 2014, παρά το ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνιζε σημαντική πτώση της τάξης του 15%. 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου, οι συνολικές παραλαβές φυσικού αερίου στο σύστημα από τα τρία σημεία εισόδου (Σιδηρόκαστρο, Κήποι Έβρου, Ρεβυθούσα), ήταν λίγο περισσότερο από 33 εκατομμύρια μεγαβατώρες, που αντιστοιχούν σε περίπου 2,83 δισ. κυβικά μέτρα. Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη κατά περίπου 4% έναντι της αντίστοιχης του 2014.
Από το Σιδηρόκαστρο οι εισαγωγές ρώσικου αερίου ανήλθαν σε 33 εκατ. μεγαβατώρες ή περίπου 2,9 δισ. κυβικά μέτρα (2,7 δισ. το 2014), οι εισαγωγές από τους Κήπους ήταν περίπου 6,5 εκατ. μεγαβατώρες (0,6 δισ. κ.μ.) έναντι 6,74 μεγαβατωρών το 2014, και από τη Ρεβυθούσα 6,45 εκατ. μεγαβατώρες έναντι 6,64 εκατ. το 2014.
Από τις συνολικές αυτές παραλαβές, το 92-93% έγινε από τη ΔΕΠΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά εισαγωγές υγροποιημένου αερίου που έγιναν από ή για λογαριασμό βιομηχανιών των ομίλων που ελέγχουν την Μ+Μ (Μότορ Όιλ, όμιλος Μυτιληναίου), με μικρές ποσότητες να έχουν διατεθεί σε τρίτες βιομηχανίες. Το 2015 οι εταιρείες αυτές εισήγαγαν συνολικά τρία φορτία υγροποιημένου αερίου που αντιστοιχούν σε περίπου 2,5 μεγαβατώρες, έναντι δύο φορτίων και 1,7 μεγαβατωρών το 2014.
Οι παράγοντες που επέδρασαν στην αύξηση της ζήτησης, παρά την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, μεμονωμένα ή και συνδυαστικά ήταν οι διαδοχικές μειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου την 1η Ιουλίου και 1η Οκτωβρίου και η επιβολή των capital controls. Οι περιορισμοί αυτοί, μείωσαν με τη σειρά τους τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε σημαντικό μέρος των εισαγωγών, υποκαταστάθηκε από εγχώρια παραγωγή στις μονάδες φυσικού αερίου.
Για το 2016 αναμένεται να συνεχιστεί η αυξητική τάση στη ζήτηση, καθώς θα υπάρξει και νέα μείωση στις τιμές του αερίου από την 1η Ιανουαρίου, λόγω της επίπτωσης που έχουν οι τιμές πετρελαίου. Εκτός και αν ο Δημόσιος Τομέας υπό την ευρεία έννοια, βρει την ευκαιρία να «ροκανίσει» μέρος της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου προς όφελός του. Έτσι, και όσο η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ανταγωνίζεται ευθέως αυτή του λιγνίτη, θεωρείται δεδομένο ότι οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών θα λειτουργούν περισσότερες ώρες
Ποιοι και πόσο κατανάλωσαν το 2015
Από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τις καταναλώσεις στα διάφορα σημεία μέτρησης, προκύπτει ότι στα αστικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ελέγχουν την προμήθεια οι αντίστοιχες ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης) καταγράφηκαν αυξημένες καταναλώσεις κατά 13% και 10% αντιστοίχως. Αυξημένες καταναλώσεις καταγράφονται από ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και ανεξαρτήτων παραγωγών, ενώ σε άλλες καταγράφεται μείωση. Οι αυξομειώσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις αρχές εκμετάλλευσης που ακολουθεί ο κάθε παραγωγός, ανάλογα με την εμπορική του πολιτική και την αποτελεσματικότητα των μονάδων που διαθέτει.
Για παράδειγμα, η ΔΕH το 2015 λειτούργησε λιγότερες ώρες τις μονάδες φυσικού αερίου του ΑΗΣ Λαυρίου - Κερατέας και η κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 37% έναντι του 2014, ενώ λειτούργησε περισσότερες ώρες τη νέα μονάδα του Αλιβερίου, η οποία έχει υψηλότερο βαθμό απόδοσης. Επίσης, για πρώτη φορά λειτούργησε το 2015 η νέα μονάδα της ΔΕH στη Μεγαλόπολη, η οποία κατανάλωσε περίπου 700.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου.
Από τις μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών, η μονάδα της Protergia στη Βοιωτία (όμιλος Μυτιληναίου) αύξησε την παραγωγή της και άρα την κατανάλωση αερίου κατά 25%, η μονάδα της Elpedison στην Θεσσαλονίκη κατά 42% και η μονάδα της Korinthos Power (Μυτιληναίος -Μότορ Όιλ) κατά 82%. Αντίθετα μειωμένη παραγωγή κατά 30% είχε η μονάδα της Ήρων στη Βοιωτία (ΤΕΡΝΑ, GdFSuez, QPI).
Στα σημεία εξόδου του Συστήματος που τροφοδοτούν τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες, οι καταναλώσεις του Αλουμίνιο κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα (3,7 εκατ. μεγαβατώρες), υπήρξε μεγάλη μείωση στην ζήτηση από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ (2 εκατ. έναντι 2,7 εκατ. μεγαβατωρών το 2014), ενώ στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων η κατανάλωση ήταν αυξημένη κατά 5%.
Ομαδοποιώντας τους μεγάλους καταναλωτές, διαπιστώνουμε ότι η κατανάλωση που πραγματοποιείται στο βιομηχανικό συγκρότημα του ομίλου Μυτιληναίου στη Βοιωτία (Αλουμίνιο, Αλουμίνα, Συμπαραγωγή και Protergia) αντιπροσωπεύει το 17% της συνολικής ζήτησης.
Επίσης το συγκρότημα των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας με το διυλιστήριο (Μότορ Όιλ) και την Korinthos Power (65% Μυτιληναίος , 35% Μότορ Όιλ) αντιπροσωπεύει ακόμη ένα 10% της συνολικής ζήτησης. Τέλος σημειώνεται ότι η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕH και των ανεξάρτητων παραγωγών, είναι ο κύριος καταναλωτής φυσικού αερίου, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 45% της συνολικής ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: