DEH

DEH

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Κοντολεων-ΕΒΙΚΕΝ: Αυξάνεται το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών το 2016, στηρίζουμε νέες, καθαρότερες λιγνιτικές μονάδες


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΒΙΚΕΝ 
Τις θέσεις της βιομηχανίας για τα ενεργειακά τιμολόγια και την ευρύτερη κατάσταση στην αγορά ενέργειας παρουσίασε ο Α. Κοντολέων, μέλος του Προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ, στην σημερινή εκδήλωση των Ενεργειακών Διαλόγων.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η ελληνική βιομηχανία πληρώνει πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στο ενεργειακό της κόστος. Το κόστος του ρεύματος στη Γερμανία 39 είναι ε/mwh και στη Γαλλία 50 ε/mwh. Πρέπει να στηριθεί το ενεργειακό μείγμα στους εγχώριους πόρους, δηλαδή τις ΑΠΕ και το λιγνίτη. Οι
ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι υπερβολικές σήμερα. Η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με αυξημένο κόστος ενέργειας, μένει να κοιτάξουμε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ζητούμε να εφαρμοστούν οι κοινοτικές οδηγίες. Στην Ελλάδα υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των οδηγιών. Για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οδηγίες ορίζουν ότι θα πρέπει να πληρώνουν το πολύ 0,5% της προστιθέμενης αξίας τους για το ΕΤΜΕΑΡ. Θα δινόταν ανάσα στις χαλυβουργίες. Παράλληλα υστερούμε όσον αφορά τον ΕΦΚ που είναι δεκαπλάσιος στο αέριο από ότι στην Ευρώπη».
Επίσης, ο κ. Κοντολέων είπε ότι «το 2016 θα είμαστε αντιμέτωποι με υψηλότερο κόστος από ότι το 2013-14. Θα φτάσει τα 68 ε/MWh για ένα μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή. Αυτή είναι και η ιδανική περίπτωση και δεν είναι ανταγωνιστική η τιμή.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο λιγνίτης δε μπορεί να μειωθεί κάτω από το 30% στο ενεργειακό μείγμα, άρα χρειάζονται νέες λιγνιτικές μονάδες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: