DEH

DEH

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Επόμενο ραντεβού με Τρόικα για ΝΟΜΕ στις 11 Ιανουαρίου

Για τις 11 Ιανουαρίου προγραμματίζεται το ραντεβού μεταξύ του υπουργείου και των αρμοδίων για τα ενεργειακά τροϊκανούς, με επίκεντρο το θέμα του ΝΟΜΕ, το οποίο πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress συνεχίζουν να υπάρχουν «αγκάθια» γύρω από την τελική πρόταση για τις δημοπρασίες, όπως προκύπτει από την ανταλλαγή των επιστολών όλο το τελευταίο διάστημα.
Στο άλλο μείζον θέμα, αυτό του ΑΔΜΗΕ, κατά το προσεχές ραντεβού των δύο πλευρών θα συζητηθεί και μπορεί και να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ το όνομα του ξένου οίκου που θα αναλάβει την αποτίμηση των παγίων της εταιρείας, καθώς και θα προτείνει λύσεις για την απόσχιση του δικτύου από τη ΔΕΗ.
Όσον αφορά στα "αγκάθια" με το ΝΟΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης των προβληματισμών της τρόικας ότι το προτεινόμενο μοντέλο των δημοπρασιών δεν θεωρείται επαρκές και λειτουργικό για να επιτευχθεί ο στόχος "μεταφοράς" του 50% των καταναλωτών λιανικής σε εναλλακτικούς παρόχους μέχρι το 2020.
Στο πλαίσιο αυτών των ενστάσεων της τρόικας, οι λύσεις που φαίνεται να υπάρχουν είναι δύο: είτε επαναφορά του μοντέλου της μικρής ΔΕΗ είτε η  μετατροπή των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από μεταβατικό μέτρο σε ένα μόνιμο μηχανισμό για το άνοιγμα της αγοράς.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο των ανεπίσημων επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο νέο μοντέλο των ΝΟΜΕ ο πλειοδότης της δημοπρασίας θα αποκτά τον έλεγχο των μονάδων, καθώς θα έχει την πλήρη διαχείριση (προσφορές στην ημερήσια αγορά, προθεσμιακά συμβόλαια με πελάτες κλπ).
Θα πρόκειται δηλαδή για ένα ιδιότυπο “leasing” των μονάδων, που θα εκχωρηθούν προς τρίτους, προκειμένου σε πρώτη φάση να εκπληρωθεί ο πρώτος όρος για παραχώρηση μεριδίου 25% της αγοράς σε τρίτους και στη συνέχεια να φτάσουμε το 2020 στον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%.
Επί της ουσίας δηλαδή αντί για πωλήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν ρευστό τα ταμεία της ΔΕΗ για επενδύσεις ή μείωση του δανεισμού, θα έχουμε ενοικίαση μονάδων έναντι του αντιτίμου των δημοπρασιών, με τη ΔΕΗ πάντως να διατηρεί την κυριότητα και το προσωπικό των εν λόγω μονάδων.
Η συγκεκριμένη πρόταση που προωθείται από τους εκπροσώπους των δανειστών έχει ήδη προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε όσους έχουν γίνει κοινωνοί της καθώς εκτιμάται ότι συνιστά μια εξαιρετικά δυσμενέστερη εξέλιξη σε σχέση με την πώληση της μικρής ΔΕΗ.
Αρχικό μοντέλο
Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ προβλέπονται στη συμφωνία του καλοκαιριού ως μεταβατικό μέτρο προκειμένου να ανοίξει η αγορά της λιανικής του ηλεκτρισμού. Το συγκεκριμένο μοντέλο που έχει πάρει το όνομά του από τις δημοπρασίες που διενεργεί η γαλλική EdF δίνοντας ρεύμα σε ιδιώτες προμηθευτές και σε βιομηχανίες, ουσιαστικά αφήνει τον απόλυτο έλεγχο των μονάδων παραγωγής στη ΔΕΗ.
Μέχρι τώρα το βασικό σημείο τριβής, αφορούσε στην τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά από το οριακό κόστος της εταιρείας, ώστε η ΔΕΗ να έχει διασφαλισμένο ένα ελάχιστο έσοδο.
Φαίνεται πάντως, ότι και στο θέμα της τιμής το χάσμα είναι αγεφύρωτο. Μάλιστα η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εάν συνυπολογιστεί και η παράμετρος της δραστικής μείωσης του κόστους του φυσικού αερίου, που έχει οδηγήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, να είναι ανταγωνιστικές ίσως και πιο φθηνές από κάποιες μονάδες λιγνίτη.
Τις δυσκολίες έχει προδιαγράψει και ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ, η οποία στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα δύσκολα στις διαπραγματεύσεις έρχονται μετά τις γιορτές με το ΝΟΜΕ… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: