DEH

DEH

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΗ: Το σάντουιτς της ΓΕΝΟΠ θα δοθεί σε άπορα παιδιά

Αποτέλεσμα εικόνας για like
Πριν από μερικούς μήνες είχε ξεσηκωθεί σάλος όταν έγινε γνωστό ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, περιλάμβανε τροφείο ύψους 6 ευρώ την ημέρα για τους εργαζόμενους της εταιρείας. Τότε, δικαίως, η πρόβλεψη αυτή είχε θεωρηθεί ως έμμεση αύξηση σε μια χρονική συγκυρία που η οικονομία και η κοινωνία δοκιμάζονται. Το περίφημο "σάντουιτς της ΓΕΝΟΠ” προκάλεσε θύελλα σχολίων και αντιδράσεων ωστόσο όταν έγινε γνωστή η πρόβλεψη της συλλογικής σύμβασης, αυτή είχε ήδη υπογραφεί και τεθεί σε ισχύ.
Έξι μήνες μετά, στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευσης πάντως, φαίνεται ότι γίνεται μια διορθωτική κίνηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις και η – ομολογουμένως ασυνήθιστη – παροχή προς τους εργαζομένους της εταιρείας να αποκτήσει κοινωνικό χαρακτήρα και χρώμα. Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό μέσω της επεξήγησης των θεμάτων της έκτακτης Γ.Σ. μέρος του του τροφείου θα δοθεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για τη σίτιση παιδιών στα σχολεία. Συνολικά θα διατεθεί ένα ποσό της τάξης των 11 εκ. ευρώ για τα έτη 2015 – 2017, το οποίο και αποτελεί μέρος του τροφείου που εγκρίθηκε με την ΕΣΣΕ που υπεγράφη στις 27 Φεβρουαρίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόταση για διάθεση του ποσού από τα τροφεία κατατέθηκε και έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση της ΔΕΗ από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση πρωτοστάτησαν οι ίδιοι οι απλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι μεταξύ άλλων είχαν προτείνει τα χρήματα είτε να αξιοποιηθούν για προσλήψεις ή για μείωση της τιμής του ρεύματος σε ανέργους ή να δοθούν τρόφιμα σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της ΔΕΗ, το συνολικό κόστος του τροφείου δε θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή με τα 11 εκ. ευρώ που θα δοθούν μέχρι το 2017 θα διατεθεί κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο του ετήσιου ποσού του τροφείου.
Τέλος να σημειωθεί ότι η ΕΣΣΕ δεν έχει υπογραφεί από όλα τα σωματεία και τους συλλόγους της ΔΕΗ αφού περιλαμβάνει την παρακράτηση ποσού 2 ευρώ το μήνα ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των οικονομικών της ΓΕΝΟΠ (και να πληρωθεί το περίφημο δάνειο των 500 χιλιάδων ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: