DEH

DEH

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Στον επόμενο γύρο οι μεγάλες τομές στην Ενέργεια

Στον επόμενο γύρο οι μεγάλες τομές στην Ενέργεια - Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Στο σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Οικονομικών, δεν περιλαμβάνεται καμία ρύθμιση για τα ενεργειακά πλην κάποιων μικρών αλλαγών στα ενεργειακά.
 Για τη δεύτερη(;) «δόση» προαπαιτούμενων μετατίθενται οι ρυθμίσεις του Μνημονίου που αφορούν τα θέματα της ενεργειακής αγοράς, δηλαδή άνοιγμα αγοράς με μείωση του μεριδίου της  ΔΕΗ  στη λιανική, μείωση κόστους για τη βιομηχανία, πώληση ή λύση ισοδύναμου αποτελέσματος για τον ΑΔΜΗΕ κλπ.
Στο σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Οικονομικών, δεν περιλαμβάνεται καμία ρύθμιση για τα ενεργειακά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι τα θέματα αυτά βρίσκονται χαμηλά και στην ατζέντα των θεσμών, ενώ ο αρμόδιος υπουργός δείχνει να "παθαίνει αλλεργία" με τα θέματα αυτά.
Εξαίρεση αποτελεί το άρθρο 13 του νομοσχέδιου, το οποίο ωστόσο περιλαμβάνει απλώς κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νόμο 4336 του 2015 (ο νόμος του Μνημονίου) για την κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων στην αγορά φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου άρθρου δεν επέρχεται κάποια σημαντική αλλαγή στα όσα προβλέπονται στο νόμο 4336 για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, ενώ εκτιμάται ότι ενισχύεται ακόμη περισσότερο η θέση των Εταιρειών Παροχής και της ΔΕΠΑ.
Τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, για τη ρύθμιση των οποίων το υπουργείο συνέστησε επιτροπές (χωρίς τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων) αφορούν τα εξής:
· Προσωρινό και Μόνιμο Σύστημα Πληρωμών Δυναμικότητας (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Ενδιαφέρει ΔEΗ και Ανεξάρτητους Παραγωγούς για τις μονάδες φυσικού αερίου.
· Λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό κόστος παραγωγής (Το ίδιο όπως και παραπάνω).
· Εφαρμογή μεταρρύθμισης αγοράς φυσικού αερίου (κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων των ΕΠΑ. Οι περισσότερες λεπτομέρειες ορίζονται στο νόμο 4336/2015 που περιλαμβάνει το Μνημόνιο).
· Εφαρμογή διακοπτόμενων συμβάσεων (ενδιαφέρει τις ηλεκτροβόρες βιοηχανίες).
· Αναθεώρηση τιμολογίων στη βάση οριακού κόστους παραγωγής.
· Ανασχεδιασμός συστήματος ΝΟΜΕ (Οι δημοπρασίες από τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,40% λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές και έτσι να ανοίξει η αγορά λιανικής).
· Ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, ή εκπόνησης εναλλακτικού ισοδύναμου σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: