DEH

DEH

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σενάριο για μετοχική συμμετοχή ιδιωτών σε μονάδες της ΔΕΗ

Σενάριο για μετοχική συμμετοχή ιδιωτών σε μονάδες της ΔΕΗ
Η συμμετοχή ιδιωτών σε ποσοστό 49% σε λιγντικές μονάδες της ΔΕΗ είναι ένα από τα σενάρια που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται με στόχο να αποφευχθεί η πώληση παγίων της επιχείρησης. Υπό την πίεση των ασφυκτικών ημερομηνιών που θέτει το Μνημόνιο συνεδριάζουν σήμερα στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι αρμόδιες Επιτροπές για την προώθηση των κρίσιμων ενεργειακών μεταρρυθμίσεων.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και πρόταση για συμμετοχή ιδιωτών μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων σε ποσοστό 49% σε λιγντικές ή και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. 
Το σενάριο εμφανίζεται ως η επικρατέστερη αντιπρόταση της Αθήνας στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν αποδεχτούν το εναλλακτικό ισοδύναμο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή/και κρίνουν μη αποδεκτό το σχέδιο για τα ΝΟΜΕ (δημοπράτηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος).
Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα βρεθεί υποχρεωμένη να προχωρήσει και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και να υλοποιήσει το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ». Το μνημόνιο προβλέπει ότι εάν τα ισοδύναμα που θα προτείνει η κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020 θα πρέπει να βρεθούν άλλα, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για την επαναφορά της διάσπασης της Επιχείρησης και τη δημιουργία μιας «Μικρής ΔΕΗ», που θα πωληθεί σε ιδιώτες.
Η πρόταση για είσοδο ιδιωτών σε δύο ή και τρεις μονάδες της ΔΕΗ, σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις, μπορεί να διασφαλίσει τα πάγια της επιχείρησης (αφού θα κατέχει το 51%). Επίσης, θα έχει λιγότερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη που έχει δεσμευθεί για τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Η αίσθηση ότι δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά τα προτεινόμενα σχέδια για ΑΔΜΗΕ και ΝΟΜΕ εδραιώνεται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζει η ώρα των διαπραγματεύσεων στο κυβερνητικό επιτελείο. 
Ανοιχτή στη συζήτηση ιδιωτών σε μονάδες της ΔΕΗ φέρεται να είναι και η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα με τον κ. Σκουρλέτη. Αντιπρόταση για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ φέρεται να ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ.

Χ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: