DEH

DEH

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Θέμα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης εγείρουν οι εναλλακτικοί πάροχοι για τις μειώσεις της ΔΕΗ στα επαγγελματικά τιμολόγια

Την αντίδραση των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος έχει προκαλέσει η απόφαση που ανακοίνωσε στις 27 Αυγούστου η ΔΕΗ, για μειώσεις κυρίως στα εμπορικά και επαγγελματικά τιμολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, παρότι δεν έχουν κατατεθεί από τη ΔΕΗ τα ακριβή νέα τιμολόγια, η αντίδραση των εναλλακτικών έχει διατυπωθεί προφορικά στη ΡΑΕ και στηρίζεται στην άποψη ότι η επιλεκτική μείωση τιμολογίων σε εκείνες τις κατηγορίες καταναλωτών που αποτελούν τη βάση της πελατείας των ανταγωνιστών της, αποτελεί κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες τουλάχιστον από τις μεγάλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται στη διαδικασία νομικής τεκμηρίωσης του ισχυρισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν σε καταγγελίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επικαλούνται μάλιστα το προηγούμενο της αγοράς τηλεπικοινωνιών και τις δεσμεύσεις που επέβαλε η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ όταν είχε κατά πρώτον απελευθερωθεί η αγορά.
«Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να ανοίξει περεταίρω η αγορά όταν ο ισχυρός παίκτης, παρότι κατέχει το 95% της πίτας, προχωρά σε επιθετική εμπορική πολιτική και μάλιστα επιλεκτικά, προσπαθώντας να πάρει πίσω τους πελάτες που έχασε ή να δημιουργήσει αντικίνητρα για να ανακόψει τη μετακίνηση συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών σε ανταγωνιστές», δηλώνει στο energypress στέλεχος μεγάλης εταιρείας. Το ίδιο στέλεχος υπενθυμίζει ότι η χώρα με το τρίτο μνημόνιο έχει αναλάβει μια ρητή δέσμευση: Να «μετακομίσει» άμεσα το 25% των πελατών της ΔΕΗ προς άλλες εταιρείες, και από το 2020 και μετά κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού να μην κατέχει μερίδιο πάνω από 50%. «Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος αυτός με τέτοια πολιτική από τη ΔΕΗ;» αναρωτιέται.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία στο τέλος Αυγούστου έχει ως εξής:
Α. Δημιουργία Νέου Εταιρικού Τιμολόγιου
Η ΔΕΗ σχεδίασε ένα νέο τιμολογιακό προϊόν με την ονομασία «Εταιρικό Τιμολόγιο - Corporate»  με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις που προσφέρεται σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και Ομίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους.
Β. Πελάτες  Μέσης Τάσης
Επέκταση των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμολογίων ΒΜ1 και ΒΜ2 που αφορούν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις με ετήσιες καταναλώσεις ανά παροχή άνω των 13GWh και στις παροχές με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 10 GWh και μείωση των υπόλοιπων τιμολογίων ΒΓ, ΒΥ και ΒΧ.
Γ. Πελάτες  Χαμηλής Τάσης
Μετά την ουσιαστική μείωση  τον Ιούλιο του 2014 του τιμολογίου Γ21 που απευθύνεται  κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, όπως,  εμπορικά καταστήματα,  εργαστήρια, μικρομεσαίες βιοτεχνίες, κτίρια γραφείων,  μειώνεται  και το τιμολόγιο Γ22 για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες με ισχύ μεγαλύτερη από 25KVA. 
Το νέο «Εταιρικό Τιμολόγιο – Corporate» θα διατίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ενώ οι μειώσεις στα τιμολόγια Μέσης και Χαμηλής Τάσης θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου 2015.

πηγή http://energypress.gr/news/thema-katahrisis-despozoysas-thesis-egeiroyn-oi-enallaktikoi-parohoi-gia-tis-meioseis-tis-dei

Δεν υπάρχουν σχόλια: