DEH

DEH

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας το φθηνό φυσικό αέριο

Τέλος στην πρωτοκαθεδρία του λιγνίτη σε ό,τι αφορά το χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάζουν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου από τον προσεχή Οκτώβριο.
Η απρόσμενη ανταγωνιστική τιμή του φυσικού αερίου έναντι του λιγνίτη, αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στη δύσκολη άσκηση της εφαρμογής των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ), που με βάση το τρίτο μνημόνιο η χώρα μας θα πρέπει να εφαρμόσει μέσα στον Οκτώβριο για να περιορίσει το ποσοστό της ΔΕΗ κάτω από το 25% και με ορίζοντα το 2020 κάτω από το 50%.
Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου το προηγούμενο δίμηνο μετακυλίεται με τρίμηνη υστέρηση στις τιμές του φυσικού αερίου, καθιστώντας από τον Οκτώβριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο φθηνότερη από την ενέργεια που παράγεται από το εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη. Η εξέλιξη, αν και συγκυριακή, ανατρέπει τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, όπου ο λιγνίτης ως καύσιμο εξακολουθεί να αποτελεί βασική παράμετρο, παρά το γεγονός ότι πρόσβαση
σε αυτόν έχει μόνο η ΔΕΗ. Αμεσα θα πρέπει να είναι τα οφέλη στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν συμβόλαια με τρίτους προμηθευτές, τα οποία περιλαμβάνουν «ρήτρα» καυσίμου, μεταφέροντας στον τελικό καταναλωτή το ρίσκο της διακύμανσης του φυσικού αερίου ως εισαγόμενου καυσίμου. Σε αυτή την περίπτωση, οι καταναλωτές θα επωφεληθούν των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου σε αντίθεση με την πλειονότητα των καταναλωτών που είναι δεσμευμένοι στη ΔΕΗ με τιμολόγια που δεν περιλαμβάνουν αντίστοιχη ρήτρα.

Η απρόσμενη ανταγωνιστική τιμή του φυσικού αερίου έναντι του λιγνίτη, ωστόσο, αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στη δύσκολη άσκηση της εφαρμογής των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) που με βάση το τρίτο μνημόνιο η χώρα μας θα πρέπει να εφαρμόσει μέσα στον Οκτώβριο για να περιορίσει το ποσοστό της ΔΕΗ κάτω από το 25% και με ορίζοντα το 2020 κάτω από το 50%. Η ΡΑΕ που καλείται να υποβάλει σχέδιο προς συζήτηση θα πρέπει πλέον εκτός των άλλων να λάβει υπόψη της και το γεγονός ότι η προσφερόμενη ισχύς δεν αποτελεί πια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής τρίτων στις δημοπρασίες. Βεβαίως οι ανταγωνιστικότερες τιμές του φυσικού αερίου έναντι του λιγνίτη έχουν συγκυριακό χαρακτήρα αφού ακολουθούν τις διακυμάνσεις του πετρελαίου, το διάστημα όμως που αναμένεται η πρώτη δημοπρασία (μέσα στον Οκτώβριο και πιθανά λίγο αργότερα λόγω μεσολάβησης των εκλογών) το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής του λιγνίτη δεν υφίσταται.

Η νέα σχέση τιμής ενέργειας που παράγεται από φυσικό αέριο και ενέργειας που παράγεται από λιγνίτη είναι μια πρόσθετη παράμετρος που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η ΡΑΕ καταρτίζοντας το σχέδιο ΝΟΜΕ. Η ΡΑΕ έχει ήδη δημιουργήσει ομάδες εργασίας για την κατάρτιση ενός πρώτου σχεδίου που θα θέσει σε διαβούλευση, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα στηρίζεται στο πρώτο σχέδιο που είχε καταρτίσει η αρμόδια Αρχή επί προεδρίας Νίκου Βασιλάκου και το οποίο είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Το σχέδιο αυτό προβλέπει συμμετοχή στις δημοπρασίες λιγνιτικής και ηλεκτρικής ισχύος μόνο προμηθευτών (εταιρειών που έχουν άδεια προμήθειας) και όχι μεγάλων καταναλωτών όπως προέβλεπε το δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε από την Ε.Ε. Η τιμή εκκίνησης αποτελεί και για τη νέα διοίκηση της ΡΑΕ κομβικό σημείο του σχεδίου και για τον σκοπό αυτό αναμένεται να επανεξετάσει τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ. Ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης ωστόσο θα έχει μια συνολικότερη προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη της και το ύψος του ανταγωνιστικού μέρους των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και τα περιθώρια κέρδους που μπορεί να αφήνει η τιμή διάθεσης με βάση και αυτή την παράμετρο. Μια διακριτή παράμετρος της ίδιας εξίσωσης θα είναι, σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις, και το κόστος των εκπομπών C02, το οποίο αξιολογείται ως αβεβαιότητα λόγω των διακυμάνσεων που παρουσιάζει. Το σχέδιο θα υποχρεώνει, τέλος, τον προμηθευτή που θα συμμετάσχει στις δημοπρασίες να διοχετεύει την ισχύ που θα αγοράζει σε όλη τη δομή των τιμολογίων και όχι μόνο στα ακριβά, όρος που αποτρέπει τον κίνδυνο της επιλεκτικής κατηγοριοποίησης πελατών και της παράλληλης επιβάρυνσης της ΔΕΗ με το «προβληματικό» κομμάτι της αγοράς.


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ  http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: