DEH

DEH

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Στενεύουν τα περιθώρια για τον ΑΔΜΗΕ. Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Της Μανταλένας Πίου
http://www.imerisia.gr/

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην έχει απαντήσει ακόμα στις προτάσεις της κυβέρνησης για το «ισοδύναμο» της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ στενεύουν απελπιστικά τα χρονικά περιθώρια για τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος επανήλθε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
Σήμερα συνεδριάζουν στο υπουργείο οι ομάδες εργασίας, που είχαν συσταθεί επί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκειμένου να εξετάσουν τις εκκρεμότητες σε μία σειρά από επείγοντα «ενεργειακά» προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, τα οποία κανονικά η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να θέσει υπόψη των δανειστών ως το τέλος του μήνα, αλλά όπως φαίνεται θα πάρει παράταση ολίγων ημερών μέσα στον Οκτώβριο. Συνολικά είναι επτά τα μέτρα που θα έπρεπε να παρουσιαστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και ανάμεσά τους τα καυτά ζητήματα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Για τη ΔΕΗ για την οποία το μνημόνιο θέτει ως στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδιά της στη λιανική και την χονδρική αγορά ηλεκτρισμού ως το 2018 και κατά 50% τουλάχιστον ως το 2020, σε πρώτη φάση, δηλαδή για τον Σεπτέμβριο, η συμφωνία προβλέπει ότι θα πρέπει να συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο σχεδιασμός του συστήματος των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ.
Ανοιχτά ζητήματα
Η ΡΑΕ ήδη εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, με ανοικτά ακόμα τα ακανθώδη ζητήματα του καθορισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών και των ποσοτήτων που θα διατίθενται. Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -με τις πληροφορίες να μιλούν σήμερα για δυσκολίες από πλευράς της Κομισιόν- και αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τα τέλη Οκτωβρίου, τότε οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητήσουν με την Ε.Ε. διαρθρωτικά μέτρα με το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, είτε στο σχήμα της «μικρής ΔΕΗ», είτε μεμονωμένες.
Ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του προχθές κατά την τελευτή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, έδωσε μεν δεσμεύσεις για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις λεπτομέρειες.
Αδηλη είναι ακόμα και η τύχη της πρότασης για επαναφορά του ΑΔΜΗΕ, σε ένα προηγούμενο μοντέλο που προσιδιάζει με τον παλαιό ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή τη διατήρηση της κυριότητας των παγίων από το Δημόσιο και τη μεταφορά της λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλη εταιρεία με βασικό μέτοχο το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής το κλίμα που απορρέει από τους δανειστές αφήνει να φανεί ότι προτιμούν ξεκάθαρες λύσεις, όπως την ιδιωτικοποίηση.
Τα υπόλοιπα μέτρα που καλείται να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι:
  • Το προσωρινό και το μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το νέο σύστημα των ΑΔΙ.
  • Τροποποίηση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε να μην λειτουργούν σταθμοί κάτω από το μεταβλητό τους κόστος.
  • Εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας.
  • Αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώντας την έκπτωση 20% στις μεγάλες βιομηχανίες στην υψηλή τάση με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής.
  • Θέσπιση των κανόνων για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του Διαχειριστή της αγοράς.
  • Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά φυσικού αερίου.
Επτά μέτρα
Συνολικά επτά είναι τα μέτρα που θα έπρεπε να παρουσιαστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και ανάμεσά τους τα καυτά ζητήματα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
ΔΕΗ
Ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του προχθές, έδωσε μεν δεσμεύσεις για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, αλλά παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: