DEH

DEH

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ: Εκλογές 20 Σεπτεμβρίου 2015 – Κερδίζουμε το αύριο – Η ελπίδα είναι εδώ

syriza 
Στις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη τα διλήμματα είναι σκληρά και δε σηκώνουν αυταπάτες.
Θα σταθούμε όρθιοι για να προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Γιατί το χθες δεν έχει παραδώσει τα όπλα. Η διαφθορά, η διαπλοκή, το παλιό πολιτικό σύστημα,  η ταξική και κοινωνική αδικία παρά τα όμορφα (τα μάγκικα) τα λόγια τα μεγάλα καραδοκούν και ετοιμάζουν την
παλινόρθωσή τους.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις  που έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση με χρέος 340 δις έχουν το θράσος να αναζητούν άλλους υπαίτιους.
Όμως  φτάνει μια «αριστερή παρένθεση» 7 μόλις μηνών για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 ετών;
Ποιος μάτωσε για να σταθεί η Ελλάδα όρθια;
Τρόμαξε το κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αμφισβητηθούν έστω και προσωρινά τα κυρίαρχα νεοφιλελεύθερα στερεότυπα για τις πολιτικές εξόδου από την κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία στο πλαίσιο του συσχετισμού δυνάμεων  στην Ευρώπη, ταυτόχρονα έδωσε δείγμα γραφής έστω κι αν κυβέρνησε μόνο 7 μήνες και σε συνθήκες ασφυξίας.
  • Άνοιξε η πόρτα στην προοπτική απομείωσης και αναδιάρθρωσης του χρέους.
  • Κατάφερε να εξοικονομήσει πόρους από τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, να θωρακίσει τους οικονομικά ασθενέστερους. Δωρεάν ρεύμα και κάρτα σίτισης σε 300.000 περίπου οικογένειες, χορήγηση επιδόματος ενοικίου, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, ρύθμιση 100 δόσεων, κατάργηση 5€ στα νοσοκομεία, Κοινωνικό Τιμολόγιο και  36 δόσεις σε απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ….
  • Προχώρησε τους ελέγχους και τις πρώτες καμπάνες στις λίστες τύπου Λαγκάρντ.
  • Επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, επαναπροσλήφθηκαν οι άδικα απολυμένοι (άχρηστοι κατά τη Ν.Δ.) του Δημοσίου.
Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ:
Ο  τομέας της ενέργειας είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις σε ότι αφορά στον τρόπο προσέγγισης και εφαρμογής της Δανειακής Σύμβασης.
Με την άρτια προετοιμασία και τεκμηρίωση σε συνδυασμό με τη σκληρή διαπραγμάτευση αποτράπηκε κατ’ αρχάς η πώληση του ΑΔΜΗΕ και ο τεμαχισμός- διάλυση της ΔΕΗ με τη «Μικρή ΔΕΗ» που είχε όχι απλώς δρομολογήσει αλλά και νομοθετήσει η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επανέφεραν στο τραπέζι με μεγάλη επιμονή οι θεσμοί.
Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος οριστικά, και να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες για την οικονομία απαιτείται αφενός ξεκάθαρος προσανατολισμός και πολιτική βούληση, και αφετέρου εντατική προετοιμασία,  δουλειά και γνώση.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης 4ετίας η ενεργειακή μας πολιτική στοχεύει στην αδήριτη ανάγκη της μείωσης του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό  με την προστασία του περιβάλλοντος, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Σ’ αυτή τη στρατηγική θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να ενταχθούν οι σχετικές δεσμεύσεις του μνημονίου με την κατάλληλη εφαρμογή τους και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και επιλογών.
Παρά την υποχρέωση που έχει αναληφθεί για «εξαναγκασμένο» περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια της Η.Ε., η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, πράγμα που, στην ελληνική πραγματικότητα, είναι απόλυτα απαραίτητο για τη συγκράτηση των τιμών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Και βέβαια ο περιορισμός του μεριδίου της αγοράς της ΔΕΗ με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα γίνει προσεκτικά και δίκαια, με επιμερισμό της ευθύνης και των κινδύνων σε όλους τους επίδοξους προμηθευτές, χωρίς φαινόμενα κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και κερδοσκοπίας, με πραγματικές επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης.
Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της θα ενθαρρυνθεί και θα στηριχθεί να αναπτύξει την εταιρική της λειτουργία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα χαράξει τη νέα στρατηγική της αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες επέκτασης σε ξένες αγορές, σύστασης επιχειρηματικών συμπράξεων, αξιοποίησης κάθε είδους χρηματοδοτικών εργαλείων και μεθόδων.
Παράλληλα θα στηριχθεί για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος τόσο σε συμβατικές μονάδες παραγωγής όπως η Πτολεμαϊδα V και ο ΥΗΣ Μεσοχώρας, όσο και σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω της ΔΕΗΑν.
Στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων θα είναι τα Δίκτυα με τις διασυνδέσεις με τις Κυκλάδες και την Κρήτη, την αναβάθμιση του Συστήματος Μεταφοράς της Πελοποννήσου, τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής.
Ο τομέας των ΑΠΕ από την ανάπτυξη του οποίου σχεδόν αποκλείστηκε η ΔΕΗ, είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, πράγμα που εναρμονίζεται με τη γενικότερη Ευρωπαϊκή πολιτική. Με κατάλληλες πολιτικές θα εξαλειφθούν οι αρνητικές συνέπειες από τις προηγούμενες πολιτικές για να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρα στον τομέα αυτό.
Για το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στρατηγικός στόχος μια κραταιά και δυναμική ΔΕΗ εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν μπορούν να είναι στις επιλογές μας αυτοί που ψήφισαν τη Μικρή ΔΕΗ και την πώληση του ΑΔΜΗΕ, αυτοί που καθύβριζαν και καθυβρίζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα, αυτοί που αμφισβητούν την ασφαλιστική μας περιουσία.
  • Δε μπορούμε να ευλογήσουμε αυτούς που άφησαν τη ΔΕΗ ξέφραγο αμπέλι με 2 δις οφειλές. Αυτούς που προστάτευαν τις ρευματοκλοπές με πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις.
  • Αυτούς που άφησαν τη ΔΕΗ με γερασμένο προσωπικό χωρίς προοπτική.
  • Αυτούς που αφαίρεσαν 2,8 δις από τους εργαζόμενους και τα έδωσαν στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
Εάν επανέλθουμε σ’ αυτούς, κινδυνεύουν «Μικρή ΔΕΗ», ΑΔΜΗΕ και ολόκληρη η ΔΕΗ από τα συμφέροντα, αλλά και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της.
Ήδη μέσα στους 5 μήνες της νέας Διοίκησης άλλα στοιχεία αναδείχθηκαν. Στοιχεία ενότητας, συσπείρωσης, απόκρουσης επιθέσεων ενάντια στο προσωπικό, επίθεσης στα συμφέροντα, επίθεσης στη διαφθορά, αγώνας ενάντια στις ρευματοκλοπές και τους απλήρωτους λογαριασμούς για τους «έχοντες», κ.λπ., κ.λπ.
Φυσικά δεν έχουν ολοκληρωθεί θέματα στρατηγικής σημασίας που άνοιξαν και δεν ακολούθησαν όλοι τον ίδιο βηματισμό σε όλο τον Όμιλο ΔΕΗ. Όπου υπάρχουν ολιγωρίες ή παρεκκλίσεις πρέπει να παρθούν μέτρα για να διορθωθούν.
Όχι λοιπόν επιστροφή στις δοκιμασμένες λύσεις του ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ
Όσους καταλαβαίνουν και είναι η πλειοψηφία, ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει για να έχει μέλλον, τους καλούμε όχι μόνο να ψηφίσουν αλλά να συστρατευθούν στη μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής αλλά και την ανόρθωση της χώρας.

Αποφασίζουμε με το χέρι στη καρδιά και το μυαλό στο αύριο.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ
Γιατί το μέλλον είναι εδώ, το μέλλον μας ανήκει και δεν είναι παρένθεση η ελπίδα.
Γιατί έχουμε υποχρέωση να πετύχουμε και να μη μείνει η προσπάθεια στο ξεκίνημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: