DEH

DEH

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ούτε λέξη για την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Σε απόσταση από τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο δράσης του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί προσάρτημα του νέου μνημονίου αναφέρεται ρητά τόσο στην πώληση του 17% της ΔΕΗ όσο και στην πώληση του 35% που κατέχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ.
Στο πρόγραμμα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της ενέργειας δεν υπάρχει καμία αναφορά για την πώληση του
17% της ΔΕΗ ενώ σε σχέση με τα ΕΛΠΕ τονίζεται ότι στόχος είναι η διατήρηση της στρατηγικής θέσης που κατέχει το δημόσιο στην Εταιρεία.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται επίσης η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ, που υποστηρίζεται ότι "αποκρούστηκε” παρότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των δανειστών (υπενθυμίζεται ότι εκτός από την πώληση δινόταν περιθώριο για παρουσίαση εναλλακτικής από την ελληνική πλευρά).
Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρόβλεψη για σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη (δέσμευση που είναι αντιφατική με την κατασκευή νέων λιγνιτικών εργοστασίων από τη ΔΕΗ), ενίσχυση του ρόλου των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας και έμφαση στη μείωση του κόστους ενέργειας.
Τέλος στο πρόγραμμα γίνεται εκ νέου αναφορά στην ανάγκη να διευθετηθούν ανοικτά θέματα με το αγωγό TAP, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην συμφωνία (μνημόνιο κατανόησης στην πραγματικότητα) για την προώθηση του αγωγού Turkish Stream που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χ.Φλ. http://www.capital.gr/story/3063117

Δεν υπάρχουν σχόλια: