DEH

DEH

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Από Οκτώβριο «κληρώνει» για μικρή ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ

Από Οκτώβριο «κληρώνει» για μικρή ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕΑν και οι δανειστές επιμένουν στη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» και η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι το νέο Μνημόνιο δεν… αγγίζει το θέμα, το «παιχνίδι» θα παιχτεί ουσιαστικά στην αποκρατικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τον Οκτώβριο που είναι αυτή τη στιγμή θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ.

Οπως ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), έτσι και ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές, αλλά και για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών στρατηγικών, καθώς τα δίκτυα μεταφοράς είναι αυτά που ελέγχουν τις αγορές. Στην εμμονή των δανειστών για αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΑΠΕΝ) πρότεινε, και φαίνεται πως έγινε αποδεκτή, τη διάσπαση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με διακράτηση των παγίων από τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση του διαχειριστικού του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο στο τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών περιλαμβάνει: 

● Τη διάσπαση του ΑΔΜΗΕ με τον πλήρη διαχωρισμό των παγίων περιουσιακών στοιχείων του από τον Διαχειριστή του Συστήματος.
● Τα πάγια (δίκτυα, γραμμές, υποσταθμοί, αλλά και η υλοποίηση των νέων έργων και η συντήρηση των υφιστάμενων) θα παραμείνουν 100% στη ΔΕΗ.
● Ο Διαχειριστής, ο οποίος θα είναι μια εταιρία απολύτως ανεξάρτητη ιδιοκτησιακά και λειτουργικά από τη ΔΕΗ, θα έχει τη διαχείριση του συστήματος και της αγοράς, τις αδειοδοτήσεις διασυνδέσεων, το σχεδιασμό, την κατάρτιση του 10ετούς πλάνου κ.λπ. Η εταιρία αυτή θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί κατά ποσοστό, χωρίς όμως να επιτρέπεται να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιό της ενεργειακές εταιρίες, παρά μόνον επενδυτικά funds, τράπεζες κ.λπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΑΠΕΝ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται πλήρως η υποχρέωση που περιλαμβάνει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, βάσει της οποίας αντί της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική, που να εξασφαλίζει απόλυτη ανεξαρτησία του Διαχειριστή και να δημιουργεί συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η λύση αυτή δεν απαιτεί κεφάλαια εκ μέρους του Δημοσίου για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ενώ δεν ξεφεύγει από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε πρόσφατα ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να ιδιωτικοποιήσεις ανεκτίμητης αξίας πάγια».

Παράλληλα, ικανοποιείται και η ΔΕΗ, στελέχη της οποίας δηλώνουν ότι η Επιχείρηση θα καταρρεύσει εάν αποχωριστεί τα πάγια που σήμερα βρίσκονται στην κυριότητα της 100% θυγατρικής της (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Εξηγούν, δε, ότι ο δανεισμός της ΔΕΗ έχει διασφαλιστεί με τα πάγια ως εγγυήσεις. 

Εν τω μεταξύ, το «κουαρτέτο» ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», τις σχετικές διαδικασίες της οποίας είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι δανειστές μάλιστα επιμένουν να έχει δημιουργηθεί η «μικρή ΔΕΗ» μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης.

Οι δανειστές επιμένουν σε αυτή τη λύση, προκειμένου να διασφαλιστεί η άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ και η λειτουργία του μοντέλου δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, που θα οδηγεί στην ισότιμη πρόσβαση όλων προμηθευτών ρεύματος στη λιγνιτική και την υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.
 
Προϋπόθεση

Παρά το γεγονός ότι ο τέως υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, διαμηνύοντας πολλάκις ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού «δεν τεμαχίζεται και δεν πωλείται», οι δανειστές ουδέποτε εγκατέλειψαν το σχέδιο πώλησης του Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας, θέτοντάς το ως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία.

Φαίνεται ωστόσο ότι η αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΑΠΕΝ δεν είναι άσχετη και με τις απαιτήσεις των δανειστών. Αλλωστε, ο ίδιος ο νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ, αναφερόμενος στα πάγια του Διαχειριστή, έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως «οι δανειστές δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη ΔΕΗ».

Η απαίτηση των δανειστών για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πηγάζει από το ότι θεωρούν πως μόνο αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, έστω και τμήματος της ΔΕΗ, θα ανοίξει στην πράξη η αγορά ηλεκτρισμού και θα συμμορφωθεί η χώρα με τους κανόνες της Ε.Ε. και της ενεργειακής ένωσης.

Η εμμονή αυτή των δανειστών έχει τη βάση της στο ότι για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής ένωσης βασική προϋπόθεση είναι το άνοιγμα των αγορών, ο ανταγωνισμός και η δημιουργία ενιαίας αγοράς.
Το είχε δηλώσει άλλωστε και η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού από τη Δανία, Μαργκρίτ Βεστάγκερ, από τον περασμένο Μάιο, όταν καλούσε την Ελλάδα να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες, να μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων και να μπει τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ.
 
Καταγγελτική η ανακοίνωση της ΔΕΗ 
 
Στις 7 του περασμένου Ιουνίου, η διοίκηση της ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι εντελώς ασύμφορη. Υπογραμμίζει ότι από καμία Κοινοτική Οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει ν’ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο. Τονίζει δε ότι ο ΑΔΜΗΕ συστάθηκε και λειτουργεί ακριβώς σύμφωνα με το μοντέλο «Independent Transmission Operator (Ι.T.O.)», ένα από τα τρία εναλλακτικά μοντέλα που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ακολουθείται σε χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία κ.α.

Χαρακτηρίζει μυθεύματα τα περί ελέγχου του εμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι η Επιχείρηση ελέγχει μόνο το 25-30% των εισαγωγών και μόλις το 10% των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Το υπόλοιπο, σύμφωνα με την Εταιρία, ελέγχεται από τους ιδιώτες προμηθευτές και εμπόρους.

Οσον αφορά το επιχείρημα των δανειστών για πώληση του ΑΔΜΗΕ ώστε να εξευρεθούν κεφάλαια, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανταπαντούσε ότι η εξεύρεση κεφαλαίων και με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους είναι απολύτως εφικτή στα πλαίσια του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, που εξακολουθούν, ίσως μετά το Δημόσιο, να είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί φορείς στη χώρα, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Σημείωνε δε ότι το επιχείρημα αυτό των δανειστών, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες που υποκρύπτει, είναι απολύτως αβάσιμο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ

mmygiakis@e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: