DEH

DEH

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Τ. Σαράντης Ανεξήγητη εμμονή στον ασύμφορο πλέον λιγνίτη

Τι κι αν η απόφαση για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ («Πτολεμαΐδα V») ελήφθη αρκετά χρόνια πριν, όταν οι συνθήκες τόσο στην οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενεργειακή και κλιματική πολιτική ήταν εντελώς διαφορετικές; Τι κι αν η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας μονάδας απαιτεί προκαταβολή 400 εκατ. ευρώ εντός του 2015, που θα
προέλθουν από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, τη στιγμή που η οικονομική της κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο; Όσο κι αν η πραγματικότητα ξεπερνάει την «Πτολεμαΐδα V», η ΔΕΗ φαίνεται ότι εμμένει στην κατασκευή της νέας μονάδας, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδοτικής διαδικασίας.
Αν τελικά κατασκευαστεί, η «Πτολεμαΐδα V» θα είναι η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της χώρας, με ισχύ 660 MW και κόστος κατασκευής τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ. Περίπου μισό από αυτό το ποσό θα καλυφθεί με κοινοπρακτικό δάνειο προς τη ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW-ΙΡΕΧ, με εγγύηση από τον γερμανικό οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes, και θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού 1 γερμανικής κατασκευής για τη νέα μονάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ήδη αναθέσει την κατασκευή της νέας μονάδας σε κοινοπραξία της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.
Μεγάλη επιβάρυνση
Σε επιστολή της προς τον νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τη γερμανική τράπεζα KfW που χρηματοδοτεί μερικώς την κατασκευή της «Πτολεμαΐδας V», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς τους ενημερώνει για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, με βάση τις οποίες προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση για τα οικονομικά της «Πτολεμαΐδας V», καθιστώντας την επένδυση οικονομικά μη βιώσιμη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών θα εκτοξεύσουν τις τιμές των δικαιωμάτων, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας της σχεδιαζόμενης μονάδας. Επίσης, η ανάγκη συμμόρφωσης με τα νέα αναθεωρημένα όρια εκπομπών αέριων ρύπων (διαδικασία της Σεβίλης) θα απαιτήσει νέα, ακριβότερη αντιρρυπαντική τεχνολογία, προτού καν τεθεί σε λειτουργία η μονάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ, κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου, δήλωσε ότι «οι κοντόφθαλμες λογικές, οι οποίες στο όνομα μιας βραχυπρόθεσμης αποτελεσματικότητας υπονομεύουν το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα τελικά του ίδιου του αναπτυξιακού μοντέλου, νομίζω ότι πρέπει να πάνε στην άκρη».
«Ακριβώς αυτή η λογική πρέπει να επιστρατευτεί, στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης λιγνιτικής μονάδας V της Πτολεμαΐδας. Παρότι ο λιγνίτης είναι αναμφισβήτητα η πιο ρυπογόνος και βλαπτική για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μορφή ενέργειας, ήταν ως τώρα και η πιο φτηνή. Όμως, οι πρόσφατες αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλάζουν τα δεδομένα δραματικά, καθιστώντας οικονομικά μη βιώσιμη τη σχεδιαζόμενη λιγνιτική μονάδα» , σχολίασε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς.

(Εφημερίδα των Συντακτών, 7/8/2015)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: