DEH

DEH

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Φλουδόπουλος: Εκλογικό «μπλακ άουτ» αβεβαιότητας και στην ενέργεια

Αποτέλεσμα εικόνας για μπλακ άουτ
Η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες δε λύνει κάποιο από τα πολλά προβλήματα στην αγορά ενέργειας, ενδέχεται όμως να προσθέσει, με δεδομένο ότι η ήδη έκρυθμη κατάσταση σε πολλά μέτωπα, μπορεί να ξεφύγει ακόμη περισσότερο.
Νούμερο ένα κίνδυνος στην αγορά είναι ο βραχνάς των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. και δημιουργούν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα της αγοράς ενέργειας. Και εάν οι κινήσεις είναι αμήχανες από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία για μια ακόμη φορά μετατράπηκε πολιτικής  από την κυβέρνηση σε εργαλείο άσκησης ρουσφετολογικής κοινωνικής,  γεγονός παραμένει ότι με το υπουργείο εσωτερικών να ετοιμάζεται να στήσει τις κάλπες το πιο πιθανό είναι να καταγράψουν νέα αύξηση οι ανεξόφλητες οφειλές.
Σημειώνεται ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αύξησης των εσόδων για τα ταμεία της ΔΕΗ, αφού αρκετοί παραθεριστές που επιστρέφουν τακτοποιούν τις οφειλές τους. Με τις κάλπες να έχουν στηθεί ερωτηματικό είναι εάν η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί. 
Πάντως όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το νούμερο ένα ζήτημα παραμένει η αβεβαιότητα, η οποία εκ νέου επιτείνεται. Η αγορά συμπληρώνει αρκετά χρόνια περιμένοντας μια σειρά από ρυθμίσεις για την άρση των στρεβλώσεων, την απελευθέρωση και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, που διαρκώς αναβάλλονται με διάφορα προσχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πάνω από ένα χρόνο, με πολλές εταιρείες μάλιστα να έχουν επενδύσει στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για δραστηριοποίηση στον κλάδο της λιανικής του ρεύματος. Οι επενδύσεις αυτές βρίσκονται για μια ακόμη φορά στον αέρα.
Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, ότι ζητούμενο για την αγορά είναι να προκύψουν από τις κάλπες συνθήκες πολιτικής ομαλότητας και κανονικότητας καθώς η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας των capital controls αλλά και της δραματικής εικόνας της ελληνικής αγοράς, έχουν σταματήσει πρακτικά οι εισαγωγές ρεύματος. Επίσης προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν και στο μέτωπο των πληρωμών του φυσικού αερίου, αν και εκεί οι ανεξάρτητοι παίκτες έχουν εκ νέου μηδενίσει το κοντέρ της συμμετοχής τους στην αγορά.

(capital.gr, 21/8/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: