DEH

DEH

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Αγώνας δρόμου για να μην προχωρήσει η «μικρή ΔΕΗ»



Νέο περιβάλλον στον τομέα της Ενέργειας διαμορφώνουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, πολλές από τις οποίες απορρέουν από την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών, δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, επιμένοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση κατάφερε με τις διαπραγματεύσεις να αποτρέψει τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός είπε ότι παρότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», η κυβέρνηση κατάφερε να το αποκρούσει. Παραδέχθηκε όμως ότι θα αλλάξουν πολλά ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αγορά ηλεκτρισμού, την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε ανεξαρτήτως μνημονίου.
Ο κ. Σκουρλέτης δεν κατονόμασε τα μέτρα που θα ληφθούν, στα προαπαιτούμενα όμως που συμπεριλαμβάνει το μνημόνιο αναφέρονται ρητά οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ. Αμεσος στόχος είναι το 25% του παραγόμενου ηλεκτρισμού της ΔΕΗ από τα λιγνιτικά εργοστάσια και τις υδροηλεκτρικές μονάδες να διατεθούν σε τρίτους προμηθευτές μέσω των δημοπρασιών, ενώ έως το 2020 το μερίδο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής και χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50%. Μάλιστα, προβλέπεται πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα και αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν στον προκαθορισμένο χρόνο, τότε θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεργασία με την Κομισιόν, που δεν μπορεί να είναι άλλα από τη «μικρή ΔΕΗ» ή την πώληση μεμονωμένων μονάδων με βάση και τις έως τώρα ευρωπαϊκές πρακτικές.
Τον Οκτώβριο πρέπει να είναι έτοιμο και το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ, αν θέλει να αποφύγει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο μελετά το ευρωπαϊκό μοντέλο ISO, δηλαδή την απόσχιση του Διαχειριιστή από τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει την κυριότητα των παγίων (δίκτυα μεταφοράς). Τη συντήρηση και τη λειτουργία τους θα αναλάβει ανεξάρτητη εταιρεία του Δημοσίου, η οποία θα μετοχοποιηθεί ή μερίδιό της θα διατεθεί σε τρίτους.
Πάνω από 2 δισ. τα «φέσια» στη ΔΕΗ
Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ, με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη να θεωρεί πως αρκετοί από αυτούς που χρωστούν μπορούν να πληρώσουν και θα πρέπει η επιχείρηση να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις για την είσπραξη των κόκκινων λογαριασμών.
«Αν δεν προχωρήσουν οι ρυθμίσεις, τότε θα επανέλθουμε, αναλαμβάνοντας το κόστος της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων», δήλωσε ο κ. Αδαμίδης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ιδιώτες που χρωστούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το πρόβλημα των κόκκινων λογαριασμών επιδεινώθηκε μετά την εφαρμογή των capital controls και μέχρι στιγμής η αγορά δεν δείχνει να επανέρχεται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: