DEH

DEH

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Το 2020 η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού

Απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ημερομηνία κατά την οποία κανένας προμηθευτής δεν θα μπορεί να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%, και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από το 2018 προβλέπει το μνημόνιο.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά του φυσικού αερίου, προβλέπεται ότι έως την 30ή Μαΐου 2016 η ΔΕΠΑ Α.Ε. και οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης υποχρεούνται να υποβάλουν προς έγκριση τον λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία οφείλει να αποφασίσει εντός προθεσμίας τριών μηνών από τον χρόνο υποβολής.
Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου προβλέπεται ώς το 2018. Στόχος είναι να διαχωριστεί η δραστηριότητα της εμπορίας από αυτήν της διαχείρισης των δικτύων πόλης, ώστε να εισέλθουν και άλλοι παίκτες στην αγορά. Σκοπός είναι να μπορούν οι καταναλωτές στο εξής να επιλέγουν ελεύθερα προμηθευτή και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και γι’ αυτό έως την 1η Ιανουαρίου 2017 οι τρεις ΕΠΑ υποχρεούνται να προβούν στον νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό της δραστηριότητας διαχείρισης των δικτύων διανομής Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης από τις λοιπές δραστηριότητές τους. Πάντως σημειώνεται ότι θα μπορούν οι ΕΠΑ να μετασχηματίζονται σε Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα μετέχουν οι δύο ΕΠΑ κατ’ αναλογία της εισφοράς τους. Σημειώνεται ότι τα δίκτυα διανομής που έχουν κατασκευαστεί εντός της ελληνικής επικράτειας, είτε από τη ΔΕΠΑ είτε από τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, παραμένουν στην αποκλειστική κυριότητα της ΔΕΠΑ.
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η διαδικασία προβλέπει ότι από τον Οκτώβριο αξιοποιούνται οι διαδικασίες τύπου NOME, με βάση τις οποίες η ΔΕΗ θα ξεκινήσει να πουλάει ποσότητες από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται σε εργοστάσιά της, σε ιδιώτες ανταγωνιστές, μέσω δημοπρασιών. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε διαρθρωτικά μέτρα που επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα και προοπτική έως το 2020 καμία επιχείρηση ηλεκτρισμού να μην μπορεί να παράγει ή να εισάγει -άμεσα ή έμμεσα- πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), το μνημόνιο προβλέπει τη διατήρηση των παγίων του κατά 100% στη μητρική ΔΕΗ, με παράλληλη μεταφορά σε νέα εταιρεία, ανεξάρτητη από τη ΔΕΗ, της διαχείρισης του συστήματος ηλεκτρισμού. Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα μπορούν να εισέλθουν ιδιωτικά κεφάλαια, funds, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Ανοιχτή παραμένει πάντως η δυνατότητα υποβολής εναλλακτικού σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγει ισοδύναμα αποτελέσματα ως προς τον ανταγωνισμό και την πραγματοποίηση επενδύσεων.
 
πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: