DEH

DEH

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Τον Αύγουστο Προγραμματίζεται να Ξεκινήσει η Κατασκευή της Πτολεμαΐδα V

Τον Αύγουστο προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας λιγνιτικής παραγωγής, Πτολεμαΐδα V, όπως είπε στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ο επικεφαλής του ομίλου, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Η κατασκευή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2019.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι οι επενδύσεις στο σύστημα ηλεκτρισμού είναι αδήριτη ανάγκη για τη συνεχή προσαρμογή και εκσυγχρονισμό του ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και να ενσωματώνει τις κατακτήσεις της τεχνολογίας που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Οι κύριες επενδύσεις, σημείωσε, «στοχεύουν στην ανανέωση του παραγωγικού μας δυναμικού και στη βελτίωση της αποδοτικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μονάδων μας».
Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Τη μονάδα Μεγαλόπολη  V, ισχύος 811  MW, με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής φυσικού αερίου. Η εμπορική λειτουργία θα ξεκινήσει στο τέλος του 2015.
- Τη μονάδα Πτολεμαΐδα  V, ισχύος 660  MW. Η συγκεκριμένη μονάδα θα είναι η ναυαρχίδα του παραγωγικού στόλου της ΔΕΗ τις επόμενες δεκαετίες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα τα τελευταία χρόνια, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ και θα είναι η πιο σύγχρονη μονάδα, με το μέγιστο δυνατό βαθμό αποδόσεων, 41,5% για τον ελληνικό λιγνίτη.
Η φιλικότερη περιβαλλοντικά μονάδα λιγνιτικής παραγωγής θα αντικαταστήσει ανάλογης ισχύος παλαιές μονάδες. Η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και να περατωθεί το 2019.
- Την περιβαλλοντική αναβάθμιση (αποθείωση) των Μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, συνολικής ισχύος 1.595  MW. Ήδη, τα έργα βρίσκονται στο στάδιο της ανάθεσης ή της διαδικασίας επιλογής αναδόχου.
- Τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς: «Ενεργούμε», είπε ο κ. Παναγιωτάκης, για την ολοκλήρωση του ΥΗΣ Μεσοχώρας, συνολικής ισχύος 161,6  MW, με προοπτική θέσης σε λειτουργία το 2018 και απαιτούμενο κόστος 120 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε απαλλοτριώσεις.
- ΥΗΣ Μετσοβίτικου 29 MW. Συνολική επένδυση 80 εκατ. ευρώ και απομένουν 42 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018-2019.
- Αυτόνομοι Σταθμοί Παραγωγής: Σημαντικά έργα σε 17 νησιά όπως Σαντορίνη, Λέσβος, Κάλυμνος, Πάρος, Μύκονος, Σάμος κ.λπ με προσθήκη νέων μονάδων για την ασφάλεια εφοδιασμού, με αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες φιλικότερες στο περιβάλλον, και με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού των Σταθμών και των υποδομών τους.
- ΑΠΕ: Μέσω της θυγατρικής, ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει σχεδιαστεί και αρχίζει να υλοποιείται από τη νέα διοίκηση με επιταχυνόμενους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αιολικά πάρκα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, συνολικής ισχύος άνω των 150  MW.
Eπίσης, επιχειρείται η επανεκκίνηση στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας και συνεχίζεται η κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: