DEH

DEH

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

PV-Magazine: Πρέπει να σπάσει η ΔΕΗ για να πάει μπροστά η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για PV-Magazine
Εκτενή αναφορά στο νέο μνημόνιο και τι σημαίνει αυτό για τον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας κάνει το PV-Magazine σε χθεσινό του άρθρο.
Η γνωστή ιστοσελίδα σημειώνει ότι βάσει των προβλέψεων του μνημονίου, προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα προστατεύουν τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, τονίζει ότι η μέχρι τώρα πρακτική της ΔΕΗ δεν παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, καθώς αυτή απλά προτείνει τον διαχωρισμό και δεν τον επιβάλλει.
Εντούτοις, το PV-Magazine προειδοποιεί:
“Στην πράξη, αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει στην Ελλάδα. Συνεχόμενες κυβερνήσεις έχουν πριμοδοτήσει ανοικτά την ΔΕΗ, διαστρεβλώνοντας την αγορά και παρεμποδίζοντας τον ανταγωνισμό. Ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του δικτύου από τη ΔΕΗ αναμένεται να φέρει διαφάνεια στην αγορά. Αν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ακολουθηθεί από την διάσπαση της ΔΕΗ σε επιμέρους εταιρείες, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, τότε η ελληνική αγορά ενέργειας μπορεί να επωφεληθεί περαιτέρω”.
Και συνεχίζει ως εξής με τις προτάσεις του:
“Η Ελλάδα πρέπει να εγκαθιδρύσει μια ενεργειακή αγορά με ίσους όρους και να μην προστατεύει τη ΔΕΗ έναντι των άλλων παραγωγών. Η ιδιωτικοποίηση από μόνη της δεν το εγγυάται αυτό, όμως μπορεί να φέρει κεφάλαια στα άδεια κρατικά ταμεία τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να επενδυθούν στις ΑΠΕ μέσω ισορροπημένων μηχανισμών, κατά προτίμηση δίχως επιδοτήσεις.
Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι υγιής οικονομικά και βασίζεται στα δάνεια για να επιβιώσει. Οι προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων στις ΑΠΕ ήταν εντελώς άστοχες, οδηγώντας σε έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό. Μετά τα αντιλαϊκά αναδρομικά μέτρα που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, το πρόβλημα έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί, αλλά αυτό δεν αρκεί ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος των ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό, το grid parity είναι πραγματικότητα και ο κλάδος μπορεί να είναι ανταγωνιστικός χωρίς να χρειάζεται επιδοτήσεις για την ανάπτυξή του. Μια διαφανής, αποδοτική αγορά που δεν διατηρεί τις τιμές τεχνητά χαμηλά είναι προαπαιτούμενο και θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα για στους επενδυτές των φ/β. Το net metering, για παράδειγμα, δεν βασίζεται σε δημόσιες επιδοτήσεις και έτσι μια ελεύθερη αγορά μπορεί να του δώσει ώθηση, ιδίως στα φ/β για στέγες”.
Τέλος, το PV-Magazine κατηγορεί τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, κ. Λαφαζάνη για τις ιδεολογικές του επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: