DEH

DEH

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Απειλή από τους έξυπνους μετρητές για το δίκτυο, τονίζουν Γερμανοί επιστήμονες

Προβλήματα ενδέχεται να δημιουργήσει στο δίκτυο ηλεκτρισμού η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, όπως προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου της Βρέμης, η οποία προειδοποιεί για μια πιθανή “πλημμύρα” ξαφνικής ζήτησης που θα εμφανίζεται απροειδοποίητα.
Ενώ λοιπόν ολοένα και περισσότερες χώρες εγκαθιστούν μαζικά έξυπνους μετρητές, προκειμένου να προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση στους καταναλωτές και ευκολότερη εξισορρόπηση στους διαχειριστές, η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται για να δείξει ότι δεν είναι όλα τόσο εύκολα.
Πιο αναλυτικά, οι προσομοιώσεις των ερευνητών έδειξαν τι μπορεί να συμβεί όταν οι καταναλωτές με έξυπνους μετρητές αντιδρούν συλλογικά σε μια αλλαγή της τιμής του ρεύματος. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι τα νοικοκυριά προγραμματίζουν τα πλυντήριά τους να λειτουργούν όταν ο έξυπνος μετρητής δείξει μια συγκεκριμένη χαμηλή τιμή, π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί
να προκληθεί απότομα ένα κύμα ζήτησης για ρεύμα, το οποίο θα ασκήσει βάρος στον διαχειριστή και ίσως να οδηγήσει και σε διακοπές της ηλεκτροδότησης. Με τον τρόπο αυτό, οι μετρητές δημιουργούν στιγμιαία μια τεχνητή αγορά ηλεκτρισμού, η οποία λειτουργεί ενάντια στην ευστάθεια της κανονικής.
Παράλληλα, οι Γερμανοί ερευνητές τόνισαν ότι η καθιερωμένη θεωρία προσφοράς και ζήτησης ακυρώνεται όταν υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός καταναλωτών που αντιδρούν σε μια χαμηλή τιμή με αυτόν τον τρόπο. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών είναι μια πρόχειρη λύση που δεν αναλύθηκε επαρκώς πρώτα. Οι καταναλωτές ενημερώνονται μονάχα για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι ίδιοι για να αποκομίσουν όφελος, αλλά δεν ενημερώνονται για τον αντίκτυπο των πράξεών τους στο σύνολο της αγοράς. Ούτε όμως οι διαχειριστές δείχνουν να έχουν αντιληφθεί τους παραπάνω κινδύνους, σύμφωνα με την έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: