DEH

DEH

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΔΕΗ: Τέρμα στην περίοδο χάριτος- ξεκινούν και πάλι οι αποκοπές ρεύματος

Σαφάρι ελέγχων ξεκινά και πάλι από σήμερα η ΔΕΗ με έμφαση στους «έχοντες» που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, καθώς έληξε η περίοδος χάριτος που είχε δώσει η επιχείρηση λόγω των capital controls.

Από σήμερα λοιπόν οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί και οι ληξιπρόθεσμες δόσεις των διακανονισμών θα επιβαρύνονται και πάλι με τόκους, ρύθμιση που δεν ίσχυε από την ημερομηνλία έναρξης της τραπεζικής αργίας (29/6/2015).


Ο μέχρι τώρα απολογισμός των επιπτώσεων για τη ΔΕΗ από τα μέτρα προστασίας των καταθέσεων δεν είναι μηδαμινός. Εκτιμάται ότι ο λογαριασμός των ανεξόφλητων οφειλών κατέγραψε μια διόγκωση που συνεπάγεται συνακόλουθα διάψευση των προσδοκιών για αποκλιμάκωση των «φεσιών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν φτάσει στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 10% από το ύψος που βρίσκονταν πριν από δύο εβδομάδες (1,8 δισ. ευρώ).

Αναλυτικά, το 60% των καταναλωτών κατάφερε να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και δεν κατέστησαν ληξιπρόθεσμοι παρά το κλείσιμο των τραπεζών. Οι πελάτες αυτοί αποπλήρωσαν τους λογαριασμούς ή τις εκκρεμείς δόσεις τους με μια σειρά από διαθέσιμους τρόπους όπως με μετρητά ή με κάρτα στα άλλα σημεία εξόφλησης (υποκαταστήματα ΔΕΗ και συνεργαζόμενων εταιρειών), είτε με κάρτα ή με μεταφορά μέσω ebanking.

Στον αντίποδα, για το υπόλοιπο 40% που δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να φανεί συνεπές, από σήμερα πλέον τελειώνει η περίοδος χάριτος και η ΔΕΗ ξεκινά εκ νέου να χρεώνει τόκους για τους λογαριασμούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Και αυτό είναι το λιγότερο, αφού όπως επισημαίνουν πηγές της επιχείρησης ξεκινά προσπάθεια να περιοριστούν οι ανεξόφλητες οφειλές που όπως όλα δείχνουν ξέφυγαν εκ νέου τις ημέρες των μέτρων στις τράπεζες.

«Σε συνάρτηση με τη βελτίωση του κλίματος γενικότερα, θα πρέπει να επικεντρωθούμε αρκετά σε αυτό το θέμα. Και στις παλιές οφειλές αλλά και στις οφειλές που δημιουργήθηκαν τώρα» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.

Στο στόχαστρο των ελέγχων, θα μπουν σε κάθε περίπτωση εκείνες τις περιπτώσεις όπου έχει καταγραφεί εκ συστήματος προσπάθεια εκμετάλλευσης της κατάστασης που επικρατεί στις τράπεζες και η οποία πλέον εξομαλύνεται σταδιακά. Με απλά λόγια, η διοίκηση της ΔΕΗ στέλνει εκ νέου μήνυμα προς τους «μπαταχτσήδες» ότι τα ψέματα τελειώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: