DEH

DEH

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Μπλακ άουτ και στην ενέργεια - Τα πρώτα θραύσματα στο δρόμο για το Grexit

Τα πρώτα θραύσματα από τις νάρκες στο ναρκοπέδιο των capital controls μετρούν ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις της ενέργειας μικρές και μεγάλες, έχοντας βυθιστεί στην αβεβαιότητα και σε καθεστώς στάσης πληρωμών.
Σφίγγοντας σαν θηλιά γύρω από το λαιμό τους οι επιπτώσεις από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι ήδη εδώ, με τις εταιρείες ελληνικές και πολυεθνικές να έχουν παγώσει τα πάντα, από επενδυτικά σχέδια, παραγγελίες και συνεργασίες μέχρι πληρωμές υποχρεώσεων πάσης φύσεως.
Το σοκ για την αγορά μετά την επιβολή capital controls και ο φόβος ότι βαδίζουμε στο δρόμο προς το Grexit απειλεί με ένα ντόμινο στάσης πληρωμών που θα συμπαρασύρει φορολογικά έσοδα, μισθοδοσίες προσωπικού, υποχρεώσεις σε προμηθευτές, τα πάντα. 
Επιχειρηματίες μεταφέρουν ένα επιδεινούμενο κλίμα παγώματος πληρωμών για φόρους, μισθούς, πελάτες, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, κ.οκ. Αντιστοίχως και οι προμηθευτές τους, διαμηνύουν ότι δεν θα πληρώσουν τις επιχειρήσεις-πελάτες τους.
Αλλά στο ναρκοπέδιο των capital controls, πολλαπλασιάζονται τα θραύσματα που χτυπούν ήδη το χώρο της ενέργειας. Από την ακύρωση παραγγελιών από έλληνες και ξένους πελάτες, και την οριστική κατάργηση των ούτως ή άλλως περιορισμένων πιστώσεων για εισαγωγές από το εξωτερικό, μέχρι την απαίτηση να προκαταβάλλεται το σύνολο του κόστους αγοράς σε ρευστό για προϊόντα και υπηρεσίες, οι πρώτες επιπτώσεις είναι καταιγιστικές.
Μολονότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιδείξουν ψυχραιμία, το αίσθημα του πανικού δεν κρύβεται σε καμιά περίπτωση, και είτε εγχώριες είτε θυγατρικές ξένων είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν τα ήδη έτοιμα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που έχουν καταστρώσει.
Εκεί όμως όπου η φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αμφισβητείται πλέον ολοκληρωτικά είναι στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Στελέχη εταιρειών, μικρών και μεγάλων ενημερώνουν ότι οι ξένοι προμηθευτές τους ζητούν από χθες προκαταβολικά το σύνολο των χρημάτων προκειμένου να τους παράσχουν υλικά και υπηρεσίες, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο. Ακόμη και οι περιορισμένες σε χρόνο και χρήμα πιστώσεις που τους παρείχαν για εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών, από χθες σταμάτησαν. Από το 30% ως 60% του κόστους αγοράς που αναγκάζονταν να καταβάλλουν σε μετρητά, το ποσοστό αυτό φτάνει πλέον το 100%.
Αντιμέτωπος με τον οικονομικό αυτό παραλογισμό, που πλήττει φυσικά κάθε κλάδο και όχι μόνο την ενέργεια, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος- βιομήχανοι (ΣΕΒ), έμποροι (ΕΣΕΕ), ξενοδόχοι (ΣΕΤΕ), μικρομεσαίοι (ΓΣΕΒΕΕ)-  ζήτησε με κατεπείγουσα επιστολή του συνάντηση χθες με τον Πρωθυπουργό , καλώντας τον να βρει άμεσα λύση εντός Ευρώπης και ευρώ. Η συνάντηση είχε κλειστεί για σήμερα, αναβλήθηκε ωστόσο κατόπιν ανειλημμένων υποχρεώσων του Πρωθυπουργού. 
Το πλήγμα για την αγορά και τις επιχειρήσεις είναι σε κάθε περίπτωση τεράστιο, όπως και για τους ξένους πελάτες τους. Είναι προφανές πως όποια επιχείρηση δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Εξ ου και μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού κοινό μυστικό είναι πως οι μεγαλύτερες έχουν εμβάσει μαζικά κεφάλαια στο εξωτερικό.
Σε πλεονεκτικότερη θέση θα βρεθούν επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ή οι ξένες πολυεθνικές που μπορούν να χρηματοδοτούν με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη άνεση τις θυγατρικές τους
Παράλληλα, οι ρήτρες αλλαγής νομίσματος που εδώ και καιρό έχουν επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό των συναλλαγών τους με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες οι ξένοι προμηθευτές τους ώστε να διασφαλίσουν τα κεφάλαια τους, επεκτείνονται. «Η εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό βρίσκεται πλεόν στα τάρταρα», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του βιομηχανικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: