DEH

DEH

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη για το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ

Ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με αιτήσεις για την θεραπεία απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία παρατάθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της κατασκευής κέντρου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος εντός του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ, στην οδό Αυστραλίας προσέφυγαν οι κ.κ. Γιώργος Υψηλάντης επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, Τσαμπίκα Ροδίτη και Νικήτας Παρασκευάς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου και ο ΑΠΟΠΕΣ.
Υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση (635/2014) του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία αποκλείσθηκε η
κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσεως στον Αγιο Νικόλαο και σε κάθε άλλη πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είχε απορρίψει τις προσφυγές, που είχαν ασκηθεί για την ακύρωση της ίδιας απόφασης, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπεραμύνεται της νομιμότητας των διαδικασιών, που ακολουθήθηκαν για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αρ. 4376/28.6.2007 απόφαση αντινομάρχη Δωδ/σου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου σχεδιαζόμενου υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή Αγ. Νικολάου πόλεως Ρόδου, ο οποίος είναι κλειστού τύπου και μετατρέπει την τάση του ρεύματος από υψηλή σε μέση.
Δεν πρόκειται, δηλαδή, για κατασκευή μονάδας παραγωγής (εργοστάσιο) ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά για υποσταθμό – κέντρο διανομής, που μετατρέπει σε μέση τάση (20KV) το ρεύμα, που έρχεται σε υψηλή τάση (150 KV) και που παράγεται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή. Το συγκεκριμένο έργο είχε καταταχθεί από την τότε κρατική Περιφέρεια στη χαμηλότερη περιβαλλοντική κατηγορία -στην ουσία ισοδύναμη με επαγγελματικά εργαστήρια- γι’ αυτό και οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν με απόφαση νομάρχη και όχι με απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας.
Όταν εκδόθηκε η αντίστοιχη οικοδομική άδεια από την πολεοδομία του Δήμου, για την κατασκευή του υποσταθμού στη συγκεκριμένη θέση τέθηκε θέμα συμβατότητας με τις υφιστάμενες (θεσμοθετημένες) χρήσεις γης της περιοχής. Με βάση το θέμα αυτό, ανακλήθηκαν οι ως άνω περιβαλλοντικοί όροι από τον αντινομάρχη με την υπ ‘ αρ. πρ. 7200/19.11.09 απόφαση του. Κατά της ανάκλησης αυτής η ΔΕΗ προσέφυγε στην τότε κρατική Περιφέρεια, προσφυγή η οποία απορρίφθηκε με την 3175/1132/19.2.10 απόφαση Γ.Γ. Έτσι, η ΔΕΗ προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό στο ΣτΕ, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση και με την 2597/2014 απόφαση του ακυρώνει τόσο την 3175/1132/19.2.10 απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας, όσο και την με αρ. πρ. 7200/19.11.09 απόφαση αντινομάρχη, που ακύρωνε με τη σειρά της τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ρητά ότι οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης της περιοχής είναι απόλυτα συμβατές με την κατασκευή του νέου υποσταθμού.
Συμπερασματικά, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ, οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης της περιοχής, όπως προσδιορίζονται από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι απόλυτα συμβατές με την κατασκευή του υπ’ όψη υποσταθμού και όσον αφορά σε αυτή καθ’ εαυτή τη διοικητική διαδικασία, ορθά εκδόθηκε η υπ’ αρ. 4376/28.6.2007 απόφαση αντινομάρχη Δωδ/σου με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου σχεδιαζόμενου υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή Αγ. Νικολάου πόλεως Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: