DEH

DEH

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αυστηρό Μήνυμα της Κομισιόν στην Κυβέρνηση για ΔΕΗ και ΡΑΕ

Οι πολίτες και οι εταιρείες στην Ελλάδα πληρώνουν τιμές ενέργειας που είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά, τονίζει ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.
Ο κ. Κανιέτε αναφέρεται ακόμα στην «αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ» στο λιγνίτη, ενώ, σχετικά με τη ΡΑΕ, επισημαίνει ότι «η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας» αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν.
Αναλυτικά, στην απάντησή του ο Επίτροπος Ενέργειας αναφέρει τα εξής: 
«Τα άρθρα 39 και 41 της οδηγίας για το φυσικό αέριο και τα άρθρα 35 και 37 της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια ορίζουν τα καθήκοντα και τις εξουσίες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας και απαιτούν από τα κράτη-μέλη να εγγυώνται την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών και να εξασφαλίζουν ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας ασκούν τις εξουσίες τους με αμεροληψία.
Η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη διασφάλιση αποτελεσματικής ρύθμισης του τομέα της ενέργειας, καθώς και για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και, ως εκ τούτου, αποτελούν προτεραιότητα στη δράση επιβολής του νόμου της Επιτροπής.
Οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές εταιρείες πληρώνουν τιμές ενέργειας που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Τούτο απορρέει επίσης από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της Ε.Ε. όπου δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά. Ήδη το 2008, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οιονεί αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη -το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα- αντίκειτο στον ανταγωνισμό. Η σχετική απόφαση εκκρεμεί στο δικαστήριο της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: