DEH

DEH

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αλ. Αυλωνίτης: Σκληρή κόντρα για το χαράτσι της ΔΕΗ

Επεισοδιακή αναβολή για το φθινόπωρο δόθηκε χθες στην υπόθεση για το "χαράτσι της ΔΕΗ" (ΕΕΤΗΔΕ) ύστερα από "σκληρή κόντρα" ανάμεσα στους νομικούς εκπροσώπους του Δημοσίου και των καταναλωτικών οργανώσεων ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και υπό τη "βαριά σκιά" της πρότασης του Δ' τμήματος ΑΠ να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο ν. 4024/11, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ που κατέβαλαν οι καταναλωτές μετά το 2011.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ζήτησαν χθες εναγωνίως αναβολή της δίκης στην Ολομέλεια ΑΠ με δεδομένη την παραπεμπτική κρίση του Δ' τμήματος ΑΠ (με ψήφους 3-2), που εισηγείται να καταπέσει ως αντισυνταγματικό το "χαράτσι" που επιβλήθηκε στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αρχικά για τη διετία 2011-12, αλλά επαναλήφθηκε το 2013 (μειωμένο κατά 10%) παραμένοντας ουσιαστικά ενσωματωμένο και στο πλαίσιο της νεότερης νομοθεσίας για τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ).
Η πρόταση
Κατά την πρόταση του Δ' τμήματος, ο ν. 4021/11 παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων που κατοχυρώνουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, την ισότητα και καθολικότητα των φόρων, την προστασία της περιουσίας κ.λπ.
Ο νομικός σύμβουλος του Δημοσίου τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα τεραστίων διαστάσεων, αφού από στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) προκύπτει ότι το "χαράτσι" αφορά συνολικά 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,5 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί, ενώ το υπόλοιπο μισό δισ. έχει βεβαιωθεί, χωρίς να έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Ζήτησε δε την αναβολή, γιατί δεν στάθηκε δυνατό τις τελευταίες εβδομάδες να υπάρξει διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών για τον χειρισμό της υπόθεσης, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στα υπόλοιπα θέματα των οικονομικών διαπραγματεύσεων της χώρας.
Οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων και του Κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας Ι. Μυταλούλης και Γ. Κόκκας, αντίστοιχα, αντέδρασαν έντονα χαρακτηρίζοντας εντελώς αβάσιμο το αίτημα για αναβολή, υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση αναβλήθηκε ξανά πριν από λίγο καιρό, λόγω της δικηγορικής αποχής. Υποστηρίχθηκε μάλιστα προς την έδρα ότι η αναβολή επιδιώκεται για επικοινωνιακούς λόγους, για να μην πει η κυβέρνηση ότι το "χαράτσι" είναι παράνομο, όπως υποστήριξε στο παρελθόν. Ο Γ. Κόκκας πρόσθεσε ότι εκκρεμεί στο Εφετείο και προσωπική του αγωγή, που αναβλήθηκε για τον προσεχή Ιανουάριο, εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας ΑΠ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ να δίνει στοιχεία για φορολόγηση στο υπ. Οικονομικών.
Επανερχόμενος ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, υποστήριξε με θέρμη το αίτημα της αναβολής, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν το υπουργείο σκοπεύει ή όχι να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα ή να προβεί σε άλλη ενέργεια. Πρόσθεσε ότι η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη και πως πρέπει να αναβληθεί μια υπόθεση ύψους 7 δισ. που μπορεί να κρίνει τη μοίρα της χώρας, να σημάνει καταστροφή, να βάλει "ταφόπλακα" στο κράτος.
Η Ολομέλεια ΣτΕ
Η Ολομέλεια ΣτΕ είχε κρίνει προ 3ετίας συνταγματικό (κατά πλειοψηφία) το "χαράτσι" λόγω του έκτακτου χαρακτήρα του, αγνοώντας ότι επρόκειτο να επαναληφθεί. Το Δ' τμήμα ΑΠ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικό λόγω και της υπερβολικής επιβάρυνσης των καταναλωτών με μέτρα υπερφορολόγησης, περικοπών αποδοχών κ.λπ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα (εισόδημα, περιουσία) καθενός, αλλά ούτε και η δραματική πτώση της αγοράς ακινήτων και των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν εντούτοις "φουσκωμένες".
Αν η Ολομέλεια ΑΠ (που χθες υπό τον πρόεδρό της Αθ. Κουτρομάνο και με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Ευτ. Κουτζαμάνη, ανέβαλε ομόφωνα τη δίκη για τις 19-11-15) υιοθετήσει το φθινόπωρο την κρίση του Δ' τμήματος, θα χρειαστεί η οριστική κρίση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, λόγω της σύγκρουσης των κορυφαίων δικαστικών σχηματισμών της χώρας.

(Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: